Un grup de militars armats sorprèn els veïns de Sant Climent

L'Exèrcit al·lega que es tractava d'una marxa d'instrucció convencional i l'alcaldessa demana explicacions a la base

11.04.2016 | 07:03
Els militars, descansant a les portes d´una finca al veïnat de Vilartolí.

Militars armats fent maniobres pels carrers i veïnats de Sant Climent Sescebes van sorprendre els veïns dimecres. La situació ha generat indignació i l'Ajuntament ja ha demanat explicacions als responsables de la base militar Álvarez de Castro. Fonts de l'Exèrcit al·leguen que només es tractava d'una marxa d'instrucció convencional i que per això no es va notificar prèviament.

L'alcaldessa, Olga Carbonell, s'ha queixat que hi hagués soldats «en posició d'atac i amb armes llargues» a les cantonades del municipi, i que ho fessin a quarts d'una del migdia, quan la mainada sortia de classe. Diversos escolars van espantar-se en veure l'escena.
Es tractava d'un batalló de prop de cinc-cents homes que al migdia van portar a terme una marxa d'instrucció militar a l'interior del poble.
Petits destacaments de soldats es van aïllar del grup gran per simular maniobres de seguretat, segons ha explicat el responsable de l'Oficina de Comunicació de la Inspecció General de l´Exèrcit. «És gairebé impossible sortir de la base militar de Sant Climent Sescebes sense passar pels carrers del municipi perquè la caserna hi està immersa», ha declarat. Els militars no només van passar pel centre del municipi. Una veïna del nucli de Vilartolí se'ls va trobar a la porta de la seva finca.

El consistori va ser informat que algun efectiu militar podria travessar el municipi al llarg del dia però «en cap cas», deixa clar l'alcaldessa, es va especificar que podrien realitzar-se exercicis dins del nucli urbà. L'Exèrcit al·legà que només es tractava d´una marxa d'instrucció convencional i que, per això, no es va notificar prèviament.

El portaveu ha afegit que no es va informar específicament d'aquest exercici a l´Ajuntament perquè no es tracta d´una maniobra «important» que impliqués tirs, ús de morters o de foc real, sinó que s'emmarca en la normalitat.

L'alcaldessa de la localitat altempordanesa es va posar en contacte dimecres mateix amb el responsable de la base militar i, segons assegura, el coronel li va dir que no tenia coneixement d'aquest exercici. Des del consistori troben «innecessàries» aquesta mena de maniobres i així ho faran constar per escrit en una comunicació formal a l'Exèrcit.

Precisament, fa unes setmanes, una cinquantena de veïns d'Espolla i Sant Climent Sescebes van reclamar el tancament del camp de tir de la base militar Álvarez de Castro i la Jonquera va aprovar per ple una moció també fent aquesta petició.. Assenyalen que en aquest espai es porten a terme proves amb artilleria i armes llargues, uns entrenaments que posen en perill la integritat física de les persones que viuen a 500 metres al voltant d´aquest camp on el mes de novembre van caure més d'una desena de projectils a tocar una vivenda.

Els militars porten a terme maniobres o pràctiques de tir cada setmana de les que l'Ajuntament informa als veïns. Aquesta setmana hi havia pràctiques de tir a la zona del camí de Vilartolí-Cantallops fins divendres.

El regiment de Caçadors de Muntanya de la base s'integrarà a la Brigada Orgànica Polivalent Aragó I amb base a Saragossa. Està previst que s'hi traslladi una unitat blindada d'un centenar de vehicles.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema