Un bomber veterà del parc de Figueres ha decidit retornar les medalles concedides per la Generalitat en senyal de protesta per les retallades i la gestió del cos, que creu que està sent desmantellat per part de l'administració. Durant la seva festa de comiat per jubilació, el bomber ha llegit un discurs crític en què denuncia l'estat del material de rescat i la falta de personal. Adverteix que el nombre de bombers professionals en actiu és insuficient per atendre cap gran emergència. Adreçant-se al conseller d'Interior, Jordi Jané, l'home alerta que amb la davallada d'inversió es posa en risc la ciutadania. També qüestiona l'ordre de prioritats del Departament i exigeix que els nous pressupostos atorguin més recursos al cos.

En un discurs de sis minuts, aquest bomber explica que al llarg dels seus trenta anys de trajectòria ha pogut ser testimoni dels canvis que ha viscut el cos de bombers, i en general lamenta la falta d'inversió pública. Diu que ha vist «néixer, créixer i decréixer» el servei, que ha estat afectat per contínues retallades, però alhora deixa clar que no està disposat a assistir al seu «enterrament». «Han aprofitat qualsevol excusa per reduir brutalment els pressupostos», ha lamentat, tot denunciant l'estat de les eines amb què treballen, que és «crític». Els equips de respiració, les jaquetes de salvament i el material dels parcs són dels anys 80 i 90, assegura.

El veterà professional constata que en els darrers anys hi ha hagut jubilacions «massives» al cos de bombers i que, malgrat això, la Generalitat no ha convocat oposicions per cobrir les places. Una situació «immoral» si es té en compte l'alt índex d'atur juvenil, però també «irresponsable» perquè «els 1.700 operatius que queden faran el ridícul si es dóna una gran emergència», segons exposa. També critica l'ordre de prioritats del Departament. Creu que hi ha hagut despeses «injustificades» en mitjans aeris i la xarxa de comunicacions, així com en creació de grups de rescat dels Mossos d'Esquadra, mentre que, en canvi, s'han denegat sistemàticament equips i mànegues als bombers.

L'home posa de manifest que Catalunya té una concentració de riscos «difícil de trobar a Europa» perquè se sumen fenòmens com el turisme, l'alt volum de transports de mercaderies i la presència de pols industrials químics i nuclears. A més, però, cal afegir situacions com les relatives a la pobresa ?ener?gètica, que han «disparat» el nombre de morts en accidents en habitatges. Davant d'aquesta realitat, «cal un cos de bombers polivalent i ben preparat i s'ha de tenir un model clar». «Malgrat haver governat tants anys, no han tingut mai clara la gestió del cos», ha retret al conseller fent referència als executius de CiU. També ha lamentat que el Govern de la Generalitat s'espolsi les responsabilitats en el Govern espanyol.

Remodelació del parc

Els bombers de Figueres aprofiten per recordar que estan a l'espera de la remodelació del seu parc. En múltiples ocasions, han fet palès les males condicions de l'equipament. Van reclamar unes noves instal·lacions que s'adequessin als estàndards europeus i que, atenent a l'àrea de població que cobreix, disposés d'heliport, una torre de control moderna, generador elèctric autònom i espai per a maniobres de camions o una aula de formació. El Govern es va comprometre a reformar i ampliar l'actual equipament, amb una inversió destinada d'un milió d'euros.Aquesta setmana, tècnics d'Interior han notificat al cos que ja han entregat a l'Ajuntament figuerenc el projecte bàsic per demanar el permís d'obra.