Un dels membres del Consell de Savis del barri de Sant Joan de Figueres, José Castellón, assegura que la solució a la zona oest de Figueres no passa per «l'extermini», per «arrencar» els barris que no «valen» sinó que cal diàleg. En aquest sentit, critica que moltes vegades es fan les reunions sense comptar amb ells i diu que «no ens sembla lògic que ells facin el diagnòstic i ens donin la medicina quan en realitat el que tenim la radiografia i coneixem el barri som nosaltres». D'altra banda, diu que condemnen casos com el del tiroteig -que consideren un fet «aïllat»- i diuen que també volen més seguretat ciutadana perquè els trets podrien haver fet mal a qualsevol. «El que no es pot fer és generalitzar perquè aquí hi ha molta gent indignada amb la situació, també», afegeix. Castellón, conegut com Joselito, va fer aquestes declaracions ahir, quan el barri celebrava el Dia Internacional del Poble Gitano amb un dinar popular.

La imatge del fort dispositiu policial desplegat al barri que s'hi podia veure la setmana passada ahir ja no era una realitat. Els Mossos i Guàrdia Urbana hi continuen fent patrullatge però la retirada «sota control» es fa palesa. També la comunitat diu que la situació està tranquil·la i que el problema està en mans de la Justícia. «Nosaltres condemnem totes les actituds contràries a la llei, faltaria més. Hi ha problemes que nosaltres solucionem i que ningú se n'assabenta perquè no cal si és un petit problema i quan és més gran, el que s'ha de fer es asseure'ns, dialogar i buscar una solució. El que no podem fer és arrencar barris ni generalitzar. S'ha d'acabar amb el racisme», diu Castellón.

Forma part del Consell de Savis integrat per deu persones i fa d'intermediari entre les administracions i els cossos policials. Ahir ell donava la versió oficial que compateixen la resta de membres. Critica que l'alcaldessa hagi compartit «a les xarxes socials videos on es veu com es passeja pel barri». «Li agraïm que es passegi però que ho faci per mirar i buscar solucions», afirma. Segons diu, se senten amb suport en alguns àmbits però criminalitzats en d'altres. «Volem els mateixos drets que la resta de ciutadans i també la mateixa llei», insisteix.

El barri celebrava ahir el dia internacional de la seva comunitat amb un dinar amb carn a la brasa preparada per ells mateixos. Tot i que estava prevista per la una del migdia, els veïns del barri no hi van començar arribar fins a quarts de dues. També hi van assitir regidors com el de Seguretat, Pere Casellas, Manel Toro o Jordi Giró. Abans d'iniciar-se, però, Castellón alertava que «l'Ajuntament té el detall de pagar el dinar, li agraïm però no sé si tothom vindrà perquè hi ha molta gent indignada pel tiroteig i perquè s'intenta involucrar a tot el barri en un fet que és puntual. No n'hi ha prou amb posar una taula amb una mica de patates i pica-pica».

La celebració, a la que no hi va faltar la música, se celebra des del 1971com a reconeixement de la cultura gitana, però també per recordar l'èxode i els atacs racistes que han viscut. El d'ahir no és l'únic que hi ha programat. Diumenge faran una visita al Museu del Joguet i dilluns a la tarda hi haurà una taula rodona amb dones del barri i Paqui Perona de «Voce Gitanas». Tampoc hi faltarà una actuació de rumba per als més petits i un «pica-pica musical». Dimarts es farà una nova activitats al Museu del Joguet i dimecres una mostra fotogràfica al Bon Pastor.