De Anguera era vicepresident de l'entitat però fa poques setmanes en va assumir la direcció. És un conegut comerciant de la ciutat i s'ha marcat tres objectius clars en aquest mandat que inicia. El primer passa per aconseguir més unió del sector a tota la ciutat; el segon, per expandir el comerç de la ciutat donant-li visibilitat a d'altres punts de Catalunya i la Catalunya Nord i el tercer busca establir "llaços" amb les grans marques perquè donin suport al petit comerç. Pel que fa a l'obertura de diumenges i festius, diu que "si tu vas a una ciutat on saps que tot està obert, atrau gent. Es tracta d'ajudar-nos mútuament, si uns quants aconseguim que s'obri, vindrà més gent". En aquest sentit, diu que en les properes setmanes vol fer una crida als comerciants parlant-hi de forma individualitzada, per veure si volen participar aquest estiu en una prova pilot per obrir els migdies a l'estiu. "Molts donen per fet que no funciona però ara moltes botigues ho fan i la majoria de les que van començar s'hi han quedat", diu. "No cal que sigui cada dia, només veure segons els interessos de cadascú, quan va millor", afegeix. "Si la gent s'anima a obrir per Setmana Santa i a l'agost, ja seria alguna cosa perquè el francès que ve i no vol anar a la platja es quedaria si ho trobés tot obert", insisteix. De fet, ell obre el seu estanc de forma habitual. D'altra banda, diu que cal unir forces també pel tema dels controls fronterers que han fet baixar els francesos. En aquest sentit, té previst reunir-se amb el sector per avaluar-ho.

La Generalitat va declarar l'excepcionalitat turística de Figueres al 2012 i, a partir del juliol d'aquell mateix any, els establiments van poder obrir els diumenges i fes?tius. Des d'aleshores, han passat gairebé sis anys i la mesura segueix sense comptar amb masses suports entre la massa comercials figuerenca. Després del parèntesi dels mesos de gener a Setmana Santa, els establiments van tornar a obrir festius com divendres Sant i dilluns aprofitant el pont. Durant aquells dies es van poder veure algunes botigues noves, a banda de les gran cadenes, amb la persiana pujada però continuen essent una minoria. El regidor de Promoció Econòmica, Manuel Toro, manté que es tracta d'una decisió de cada comerciant. El nou president de l'associació, Lluís de Anguera, es mostra partidari de l'obtura. De fet, ell obre el seu estanc els diumenges. Malgrat això, admet que es tracta d'un procés lent que encara s'ha de treballar amb profunditat.

La mesura va arribar amb el que semblava un acord entre Ajuntament i comerciants i en un intent de la ciutat per aprofitar els atractius que té per la seva proximitat amb la frontera francesa i el Museu Dalí. Malgrat això, ràpidament es va fer palès que el sector comercial de la ciutat -eminentment regentat per famílies i petits negocis- veia poc viable assumir-ho. Tant és així, que des que es va posar en marxa la iniciativa el màxim d'establiments que s'hi han adherit ha arribat a la trentena. I això en els primers mesos, ja que els suports han patit oscil·lacions i alguns establiments que havien començat obrint van tancar i tornar a obrir de forma puntual.

Un procés "lent"

L'excepcionalitat estableix uns mesos de parada entre el gener i la Setmana Santa. Per això, entre el 25 i el 28 de març alguns establiments van aprofitar el pont per tornar a obrir. Ho van fer diverses cadenes però també algun nou establiment de roba instal·lat recentment a la ciutat. Ni l'Ajuntament ni l'associació de comerciants tenen comptabilitzada la xifra total "d'afiliats" però constaten que oscil·la i que encara falta molt perquè sigui una opció majoritària. De fet, l'Ajuntament ha intentat en diverses ocasions aconseguir que s'incrementi la participació. La darrera amb una proposta de calendari "mínim" en el qual el Govern es comprometia a organitzar activitats per atraure visitants. Els associats, però, van votar-hi en contra en una assemblea.