Figueres ha programat 180 activitats, la majoria de les quals promogudes per entitats de la ciutat, en el marc de les Fires i Festes de la Santa Creu, que se celebraran del 29 d'abril al 8 de maig. L'Ajuntament hi ha destinat enguany un pressupost de 380.000 euros, 150.000 dels quals són per a l'Embarraca't, que manté el format de dos caps de setmana amb cinc dies de concerts. Com a novetats d'enguany, hi ha l'obertura dels baixos de la Casa Nouvilas per fer-hi la Mostra d'Art Floral, la tornada de la carpa de l'envelat a la plaça Catalunya i l'ampliació d'horaris d'autobusos al concerts nocturs del Firal. Se suprimirà, en canvi, el preu d'un euro per atraccions durant el primer dia de celebració. L'alcaldessa, Marta Felip, diu que s'hi produïen aglomeracions que desaconsellaven mantenir l'activitat.

De les gairebé 200 activitats programades, 103 les impulsen associacions i entitats de la ciutat. Un esperit que, segons Felip, mostra el grau d'implicació d'aquestes que l'Ajuntament des de fa dos anys incorpora al pregó, que enguany farà el Consell d'Infants. De fet, tot i que divendres 29 d'abril la ciutat començarà a respirar Fires, la inauguració oficial es farà el dissabte a les sis de la tarda de la mà d'aquest col·lectiu de nens i nenes. La programació contempla activitats al diversos barris de la ciutat i manté activitats tant arrelades com les Justes del Rei Jaume (que es tornaran a ubicar al fossat del Castell de Sant Ferran) o l'envelat (que torna a la plaça Catalunya). La Casa Nouvilas oferirà la seva primera obertura amb la Mostra d'Art Floral, el concurs de roses i també una de les accions de microteatre que organitza "La Nau Oliva", les quals també es fan a Caputxins, el Museu del Joguet i el Museu de l'Empordà. Les tradicionals fires de l'u de maig, a més, n'incorporaran una de dedicada a les intoleràncies alimentàries.

Canvis a l'Embarraca't

Pel que fa a l'Embarraca't, Blaumut, Esne Beltza, New York Ska Jazz Ensamble, Crossing, Maldita Nerea, Berri Txarrak i Di-versiones seran algunes de les actuacions destacades. Tampoc hi faltaran propostes locals com Vacas Sagradasm, Julay's o Caritat Humana. Per assistir-hi, s'ha ampliat l'horari del bus nocturn gratuït des de les deu a dos quarts de sis de la matinada. També es mantindrà el punt d'informació de Guàrdia Urbana, que tindrà tots els seus efectius disponibles durant els dies que dura la celebració. D'altra banda, el regidor de Festes, Quim Felip, ha anunciat un canvi d'imatge que s'està concretant.