Salvem l´Empordà de purins engega una campanya per aturar les macrogranges

La nova plataforma demana suports per reclamar una moratòria per regular-ho millor

15.04.2016 | 10:32
Els membres de Salvem col·locant un cartell al mural de la plaça Vila d´Ordis.
Els membres de Salvem col·locant un cartell al mural de la plaça Vila d´Ordis.

Quatre activistes han penjat avui la pancarta «Aigua no potable» en un mural de la plaça Vila d'Ordis de Figueres que representa la comarca i on es pot veure un pou. Ha estat un acte simbòlic que dóna el tret de sortida a una campanya per sumar el màxim d'adhesions perquè la Generalitat faci una moratòria de noves macrogranges i ampliacions de granges fins que es millori la gestió dels residus de la indústria ramadera i que es torni a tenir aigua neta i saludable.

«Ara mateix hi ha 375.000 porcs censats a l'Alt Empordà però, a més, hi ha projectes en tramitació per 78.000 més». Ho remarca la portaveu de Salvem l'Empordà, Bàrbara Shmitt, que afegeix que «a la vegada tenim la meitat dels pobles declarats zona vulnerable per aqüífers contaminats per dejeccions ramaderes». A Palau de Santa Eulàlia on es projecta una macrogranja, el membre de la plataforma Salvem la Pellingarda, Jordi Sisquella, constata que el 2000 es va tancar un pou per contaminació per nitrats. Actualment, els nivells són superiors. Per tant, Shmitt constata que la situació empitjora amb els anys mantenint nivells de nitrats. La portaveu de l'entitat afegeix que fins i tot les persones responsables d'aquests temes estan preocupades «per com tenim les aigües» amb el 34% dels pobles de tot Catalunya amb masses d'aigua dolça que està contaminada. La plataforma considera que davant aquestes contradiccions és hora de sentar-se, avaluar la situació i regular millor.

Moratòria de més granges
Reclamen una moratòria immediata de noves obertures i ampliacions fins que el problema acumulat durant «molts anys de mala gestió i negligència de la Generalitat estigui resolt»; que es faci un control estricte de la repartició de les dejeccions en els camps; que s'aposti i s'inverteixi en noves tecnologies que permetin un modern tractament dels residus.

La plataforma es va crear el 4 de març, tal com va publicar Diari de Girona, en una reunió de veïns afectats i organitzats per projectes de macrogranges (Calabuig-Bàscara, Salvem la Pellingarda de Palau de Santa Eulàlia, Prou Contaminació a l'Empordà de Pontós) i la Iaeden Salvem l'Empordà. En les darreres setmanes s'han repartit 3000 fulletons a 23 municipis de la comarca informant de l'objectiu de la plataforma.A partir d'avui ?s'engega la maquinària per sumar adhesions. Es difondrà a les xarxes socials, en paper i a la plataforma virtual change.org. Es farà arribar als ajuntaments empordanesos una proposta de moció perquè s'hi sumin i que ajudaria a evitar casos en els que no tenen cap argument jurídic per negar l'autorització a noves granges, com és el cas de Santa Eulàlia on el jutjat els ha ordenat no posar traves a un promotor. A més, sol.licitaran reunions amb responsables de diferents departaments i polítics. La propera assemblea de la plataforma es farà el 6 de maig al local social de Cabanes, un municipi que en la zona vulnerable d'aqüífers contaminats i que té projectes de noves granges en tràmit.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

L'Alt Empordà

A l´Empordà ja s´elaboren vins «excepcionals»
A l´Empordà ja s´elaboren vins «excepcionals»

A l´Empordà ja s´elaboren vins «excepcionals»

Per primera vegada, un vi empordanès entra a la selecta categoria dels vins més ben puntuats de la...

L´arxiu de Castelló s´ha quedat sense espai i ha de posar caixes al lavabo

L´arxiu de Castelló s´ha quedat sense espai i ha de posar caixes al lavabo

Les instal·lacions actuals estan saturades de documentació i el servei s'ampliarà amb el...

Un home de 71 anys resulta ferit pel fum en l´incendi d´un pis

Un home de 71 anys resulta ferit pel fum en l´incendi d´un pis

Les flames van afectar tota una habitació d'un immoble i la façana del bloc del centre de Figueres

Els atracadors de Bàscara es van endur uns 80.000 euros de la caixa

Els atracadors de Bàscara es van endur uns 80.000 euros de la caixa

Els dos lladres que dimecres al migdia van assaltar l'entitat de la Caixa a Bàscara es van...

Mor un home de 64 anys després de caure per un penya-segat

Mor un home de 64 anys després de caure per un penya-segat

La víctima va patir una parada cardiorespiratòria i tot i que se'l va poder recuperar i traslladar...

Figueres canviarà de sentit el Monturiol per obres a la vorera

Les obres de millora començaran dilluns i està previst que durin unes quatre setmanes

Enllaços recomanats: Premis cinema