L'Escala reclama a Interior una solució per l'embolic de competències a Montgó

L'Ajuntament espera resoldre-ho definitivament, sobretot en temes de seguretat, i amb la intervenció de la Generalitat

16.04.2016 | 18:06

L'Escala reclama una solució a la Generalitat pel problema de competències a Montgó, sobretot en temes de seguretat. La platja i els entorns estan una part en terme de l'Escala, i l'altre de Torroella de Montgrí. L'alcalde, Víctor Puga, tem que l'embolic en les competències a l'hora d'actuar pugui acabar generant un problema quan es produeixi alguna urgència. Volen una solució definitiva i amb l'aval de la Generalitat.

«Aquí hi ha diferents policies i mai està clar qui pot actuar», diu l'alcalde, que li preocupa que sobretot durant l'estiu es pugui produir un problema de seguretat. La Policia Local de Torroella de Montgí és qui té competències sobre la major part de Cala Montgó, però no té agents a la zona i arribar-i quan hi ha incidents és complicat perquè els separen molts quilòmetres. La policia de l'Escala, per la seva banda, hi patrulla al límit dels termes però no té competències per actuar-hi, tot i que quan hi ha emergències és qui se n'ha de fer càrrec. Això fa, per exemple,que mentre la Policia Local pot intervenir en temes d'aparcament, d'incivisme o fets delictius en un tram de platja, a l'altra pugui haver-hi una persona fent el mateix més impunement perquè allà no tenen competències. Quan això passa s'ha de requerir la presència de la Policia de Torroella o bé dels Mossos d'Esquadra. Aquests, a més, en el cas de Torroella depenen de les oficines del Baix Empordà i del partit judicial de la Bisbal. Els agents han posat de manifest en més d'una ocasió, segons explica l'Ajuntament, la problemàtica que els genera, sobretot en l'aspecte burocràtic.

La problemàtica que genera aquest sector a l'hora que els ciutadans rebin els serveis d'un municipi amb la seva estructura administrativa a molts quilòmetres i, en canvi, estiguin a tocar d'un altre, no és nova. La possibilitat que Torroella cedeixi una part del seu terme per acabar amb això sembla que no està sobre la taula. Per això, l'Ajuntament intenta resoldre temes pràctics. L'alcalde es va reunir fa unes setmanes amb l'ara exdirectors dels serveis territorials d'Interior, Assumpció Gil per fer-li palès un compromís que havia adquirit Albert Ballesta, absent durant un temps a Interior pel breu període de temps en què ha estat alcalde de Girona. «Ballesta ho coneixia i es va comprometre a parlar-ho en una junta de seguretat a Torroella», diu Puga i Gil «ens va dir que s'ho agafava com un problema, un tema prioritari». Ballesta ha tornat a Interior, pel que s'espera que tiri endavant els compromisos.

El nucli de Montgó està a tretze quilòmetres del de Torroella de Montgrí. Fa trenta anys que es busquen maneres de resoldre el tema dels serveis. Es va signar unconveni entre les dues poblacions que havia de servir per organitzar els serveis com la neteja o vigilància policial i tenir «menys baralles i més serveis», van dir. Des de l'Escala han explicat que hi ha hagut canvis al capdavant dels ajuntaments que requereixen tornar a parlar del tema i, a més, el conveni és insuficient. Per això el que es pretén ara és plantejar-ho de nou i que la solució que es prengui no impliqui només els ajuntaments sinó la Generalitat i l'Estat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema