Costes sanciona l'Escala per unes obres que no tenien permís

La sanció s'ha rebaixat de 17.361 a 3.069 euros però reconeix «infraccions greus» i «desobediència» a l'administració

20.04.2016 | 07:40

Costes de la Generalitat ha sancionat l´Ajuntament de l´Escala per portar a terme l´obra de la cala de la Creu i ronda del Pedró sense demanar permís. L´Ajuntament va incomplir les reiterades ordres de paralització de les obres durant tres mesos. L´alcalde del moment, Estanis Puig, informava Costes que s´havien aturat però les màquines treballaven. Els inspectors van fer nombrosos informes advertint de la «desobediència».

L´Ajuntament va al·legar que era urgent i d´interès públic. Se´ls ha imposat amb data 3 de març una multa de 3.069,07 euros dels 17.361,79 proposats inicialment per «infraccions greus» fent obres en zona marítimo-terrestre i de servitud sense autorització.
Els treballs formaven part del projecte de camí de Ronda c/Vista Alegre-Torre del Pedró. Una nova escala des de la cala de la Creu fins al Pedró on es va obrir un accés a la muntanya i adequar un recorregut. Els treballs es van publicar al BOP l´octubre de 2014 i es van acabar l´estiu de 2015.

Van començar el gener de 2015, en un període de pressió als ajuntaments, pocs mesos abans d´eleccions. A la informació a la qual ha tingut accés Diari de Girona (comunicacions entre l´Ajuntament i Costes, i informes tant de l´Estat com de la Generalitat) queda clar que no es va donar autorització; que van ordenar fins a tres vegades que es paralitzés l´obra i no es va complir. Van fer el tràmit de demanar autorització però van continuar els treballs.

Davant l´opinió pública i la mateixa administració superior no van donar la informació ajustada a la realitat. Per això tant l´Estat com la Generalitat els recriminen haver actuat sense atendre les peticions de les administracions superiors.
En domini marítim-terrestre (sis metres de mar cap endins) i en zona de servitud (fins a 20 metres) tenen competència l´Estat, a la primera, i la Generalitat a la segona. Per portar a terme qualsevol actuació cal demanar autorització.

Però no es va fer. El primer avís és de 29 i 30 de gener (Generalitat i Estat) i donen un termini d'entre 5 i 15 dies respectivament després que els inspectors s´adonessin de les obres uns dies abans. L'Ajuntament s'excusa dient que ja ho havien comunicat però en realitat no ho haurien fet mai.

El 5 i 6 de febrer entren la peticions i es justifiquen dient que eren obres urgents per evitar que caiguessin les estructures existents però faltarien informes. Asseguren que «hem paralitzat aquestes obres» «fins a disposar de la preceptiva autorització».

La paralització s´havia de fer a tota l'obra i, en canvi, l'Ajuntment només atura una part. L´Ajuntament davant l'opinió pública, a preguntes de Diari de Girona i a l´emissora local continua insistint que no està aturada, que és una obra «magnífica». En comunicacions tant amb la Generalitat com l´Estat, en canvi, el to és un altre. Les dues administracions s´adonen que no han aturat els treballs tal com els han dit.
Noves inspeccions realitzades l´11 i el 17 de març per inspectors de l´Estat així ho certifiquen.

«S'observa a la platja de la Creu s'ha reprès l'obra. «Malgrat no hem trobat els operaris treballant a l´obra sobre la qual hi ha una ordre de paralització cautelar, s´observen avançaments, evidenciant la desobediència de la paralització». Per segona vegada tant l´Estat com la Generalitat li demanen aturar l´obra, i encara ho hauran de fer de nou abans no arribi l´autorització.

A més, s´inicia l´expedient sancionador.
L´1 d´abril arriba un informe desfavorable del projecte «a causa de l´important efecte visual negatiu de les passarel·les projectades sobre l´àmbit costaner» i ara sí l´alcalde fa un decret d´aturada de l´obra. L´informe del 10 d´abril d´Urbanisme de la Generalitat recomana algunes millores per a la integració.

El 28 d´abril arriba l´autorització de les obres. Durant aquest mes tampoc es van aturar els treballs i de nou hi ha informes advertint de l´incompliment (20 i 27 d´abril).

L´Ajuntament en les comunicacions amb les administracions dóna principalment tres arguments per justificar-se: que les obres eren urgents; que eren d´inerès general i per això actuen directament; i que hi ha un embolic de competències que els ha portat a errors. Cap dels arguments convenç ni Estat ni Generalitat. No entenen que fos planificada amb tanta antel.lació si era urgent. No veuen justificat que passi per sobre administracions superiors perquè era una obra d´interès general i no es creuen que no conegui les normatives. «La falta d´autorització no té justificació en la urgencia i no pot trobar suport en el desconeixement de la llei de Costes», conclouen en l´expedient sancionador que s´ha tancat.

En la proposta inicial la sanció és de 17.361,79 euros per dues infraccions greus, però s´ha aconseguit rebaixar fins als 3.069,07.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema