Bàscara celebra avui que els camions ja no circulen per l'N-II des de fa tres anys. S'ha instaurat el 19 d'abril com a festa local i s'han organitzat diversos actes. Una exposició, un audiovisual i una xerrada ha de servir per recordar la lluita dels veïns per acabar amb els morts a la carretera fent-la més segura, lliure de camions de gran tonatge. Tres anys després en fan un balanç positiu. Segons dades de la Generalitat, els accidents han baixat un 85%.

«La carretera és ara més segura» i aquest era un dels objectius. Ho constata una de les impulsores del moviment veïnal, Eugènia Carbó, que al costat de l'ara alcalde, Narcís Saurina i de molts altres veÏns van decidir un 31 de gener tallar la carretera després de la mort d'una veïna en un xoc a Vilamalla.

Molts veïns, com l'Eugènia, han perdut un familiar a la carretera. Això els va fer plantar-se i tallar diàriament durant mesos la carretera. Les imatges, els esmorzars i les pancartes tornen avui al poble per recordar-ho i fer-ne balanç. Fins i tot s'han organitzat xerrades per als més petits perquè coneguin el motiu i el resultat del moviment veïnal.

Saurina remarca que el balanç és positiu perquè s'ha millorat en qualitat de vida. La via que creua el nucli es considera que és més segura per als vianants. Un dels aspectes negatius és que s'ha incrementat el trànsit de cotxes en alguns moments del dia i que alguns conductors circulen amb excés de velocitat. La gratuïtat del tram Girona-Vilademuls de l'autopista fa que molts prefereixin no sortir a Figueres on haurien de pagar i fer un tram per l'N-II. L'Ajuntament ja està parlant amb carreteres per evitar que se circuli al seu pas per Bàscara amb excés de velocitat.

La jornada d'avui es clourà amb un sopar a peu de l'NII i una encesa d'espelmes a la carretera.