«Prou camions N-II». Aquest lema va centrar desenes de pancartes i va donar nom a una plataforma de veïns de Bàscara que va aconseguir fa tres anys treure els camions de la nacional. La població ha instaurat el 19 d'abril com a festa local i ahir va celebrar una jornada festiva amb actes per recordar la lluita i fer un balanç dels darrers tres anys. Durant la jornada es va recordar què els va portar a sortir al carrer. Des que no hi ha camions els accidents han baixat un 85%, segons les dades de la Generalitat. Ara el repte és que els vehicles que circulen redueixin la velocitat.

«La carretera és ara més segura» i aquest era un dels objectius. Ho constata una de les impulsores del moviment veïnal, Eugènia Carbó, que al costat de l'ara alcalde, Narcís Saurina i de molts altres veïns van decidir un 31 de gener tallar la carretera després de la mort d'una veïna en un xoc a Vilamalla. La visió de la seva lluita des de fora i un balanç des de la distància són alguns dels aspectes que ahir es van posar sobre la taula en una xerrada. L'alcalde i Eugènia Carbó són dues de les cares visibles d'aquella lluita a la qual es van sumar centenars de persones. «Va ser espontani i quan vam veure que creixia vam veure clar que ens havíem d'organitzar» recorda Saurina. Estaven tips d'accidents i unes 200 persones van tallar la carretera el 31 de gener. Els talls es va decidir que serien diaris i s'hi van anar afegint col·lectius i ciutadans. Cada matí hi havia esmorzars a la carretera. Es va començar a sumar gent que hi volia participar portant menjar. «Ens vam desbordar, tothom volia venir, tothom volia portar coses». Per això es van organitzar constituint la plataforma amb un objectiu clar: treure els camions de la N-II. Avui, tres anys després, els veïns tenen clar que s'ha guanyat en qualitat de vida. La via es pot creuar amb més normalitat i menys perill; i el soroll pel pas de milers de camions s'ha reduït. «Ara pots obrir la finestra de casa», diu Saurina, amb una vivenda a peu de la N-II.

A banda de la xerrada, s'han fet explicacions als escolars en els darrers dies i uns cent cinquanta veïns van participar al vespre en un sopar «Jo porto» organizat per celebrar la jornada festiva. Es va portar a terme a peu de la nacional i en acabar l'àpat es va fer una encesa d'espelmes. No és la primera vegada que es recorden les víctimes d'aquesta carretera amb aquesta acció. Són molts els veïns que han perdut algú en un accident. Un cas és el de l'Eugènia. «En l'aspecte personal i general de tot el poble el balanç és molt positiu», constata, perquè malgrat fa poc set persones van morir en un xoc a la N-II a Pont de Molins, la carretera s'ha tornat molt més segura. Això ha fet que conductors que l'evitaven hi tornin. A aquest trànsit, l'alcalde explica que s'hi afegit el que genera la gratuïtat del tram d'autopista fins a Vilademuls que fa que molts vehicles surtin per aquest punt i evitar pagar com ho haurien de fer si sortissin a Figueres. Alguns conductors circulen a molta velocitat sense respectar els semàfors, constata Carbó, per això l'Ajuntament ja està en converses amb Carreteres per buscar mesures per obligar a reduir la velocitat. D'altra banda, s'està pendent de veure com acaba la millora de la N-II. En aquest cas, l'Ajuntament de Bàscara defensarà que no es faci una variant que trinxaria més el territori i que s'aprofiti els corredors actuals com l'autopista AP-7.