Tots tres passaven pel pis però la droga no era de ningú. El propietari de l'habitatge recorda que estava empresonat a França per blanqueig de capitals quan la policia va descobrir la narcovivenda al carrer Joan Reglà amb 9,6 quilos de cocaïna, 87.685 euros, 30 quilos d'haixi i tres quilos més de material per tallar-la en dos trasters de l'edifici. L'acusat diu que li va llogar el pis a un colombià que ahir tampoc sabia res de la droga però que s'havia deixat el passaport a la vivenda quan «no vaig fugir a Colòmbia» sinó que «vaig marxar a veure els meus fills» després que el consolat li expedís una còpia del passaport perquè havia perdut l'original.

El tercer dels acusats tampoc sabia res de la droga, encara que durant un temps havia viscut al pis. Va explicar que uns dies abans que la policia fes l'entrada i registre va passar-hi una nit. A l'home l'havien enxampat amb el seu fill dins un vehicle carregat amb trenta tauletes d'haixix que ell assegura que «no hi era» quan va agafar el cotxe i es va negar a respondre si pensava que podia ser del seu fill.

La investigació policial va iniciar-se el 2011 quan el propietari del pis va escapar-se d'un control policial al Pertús i va llençar per la finestra 23.250 € que provenien «d'apostes esportives» i la clau de la narcovivenda. Les perquisicions dels agents els van dur fins al pis on van localitzar la droga i, en diverses operacions, van anar detenint quatre persones de les quals tres han pogut ser jutjades a la secció quarta de l'Audiència Provincial de Girona i una altra està declarada en rebel·lia, encara que es troba a la presó de Carcassona.

Les penes

Els acusats s'enfronten a penes d'entre 4,5 anys i 16,5 anys de presó per elaboració i tràfic de drogues. Està previst que avui finalitzi el judici amb l'elaboració des informes del ministeri públic i els advocats defensors -Joaquim Bech de Careda, Carles Monguilod i Carlos Ruiz.