El portaveu de CiU, Robert Bosch, reclama a l'alcalde, Víctor Puga, que demani disculpes a l'ara regidor Martí Guillem que havia informat de la paralització per part de Costes de les obres de la Creu l'any passat i a qui es va acusar de mentider. A més, qüestiona que algú que se salta les lleis fent una obra sense permís, pugui després fer decrets de paralització d'obres als veïns o liderar l'elaboració del POUM. L'Ajuntament es remet als arguments que va donar a Costes manifestant que l'obra era urgent i que hi havia hagut un embolic per les competències de diferents administracions.

Els retrets s'han produït aquesta setmana després que Diari de Girona publiqués la sanció que la Generalitat ha imposat a l'Ajuntament de l'Escala, de 3.069,07 euros per haver portat a terme l'obra de la Creu i ronda del Pedró, a inicis del 2015, sense demanar autorització ni a Costes de l'Estat ni a Costes de la Generalitat, les dues administracions amb competències. A més, segons consta en un extens expedient, hi ha diverses peticions de paralització dels treballs per part de les dues administracions que els acusen de «desobediència». Mentre l'Ajuntament els deia que havia aturat les obres, les màquines continuaven treballant en un sector. L'autorització va arribar el 28 d'abril. Se'ls va obrir un expedient sancionador proposant 17.361,79 euros de sanció. Es va va recórrer, es van estimar les consideracions sobre el valor de l'obra a partir del qual es fixava la sanció i s'ha acabat imposant una quantitat menor.

Durant els mesos en què les administracions tenien un estira-i-arronsa, a preguntes dels mitjans de comunicació i de membres de l'oposició, el govern o va mantenir el silenci o va negar cap paralització de les obres. Segons Bosch, Martí Guillem va denunciar que s'estava fent les obres sense permís. Ho va fer a l'emissora local i Víctor Puga, llavors regidor d'Urbanisme, «en paraules literals va dir que el regidor de CiU estava mentint». Per tant, Bosch ara diu que «li exigeixo una rectificació i que li demani disculpes per allò que era tan evident».

Per CiU és greu que un govern faci una obre sense permís. Per això, a banda de demanar-los disculpes, li pregunta amb quina autoritat signarà decrets de paralització d'obres a veïns que no hagin demanat permís i qüestiona que el seu lideratge sigui el més adient per engegar el procés de redacció del Pla d'Ordenació Urbana Municipal (POUM). Posa de manfiest que amb una obra que és de molt menys envergadura no ha demanat permís i ara haurà de marcar les directrius del planejament que suposarà canvis en qualificacions de terrenys.

Per part de l'Ajuntament, l'alcalde, Víctor Puga, ha preferit no respondre a les acusacions. Puga ha constatat que de les converses mantingudes amb Costes van entendre que l'expedient s'arxivaria perquè finalment estava tot correcte i posteriorment els va arribar la sanció que faran efectiva sense presentar cap recurs contenciós, la darrera opció que tenia el consistori. Pel que fa a les obres es remet a les al·legacions presentades en el seu moment, en què era alcalde, Estanis Puig.

L'Ajuntament sostenia que havia actuat perquè l'obra era urgent i apuntava que s'havien produït errors en la comunicació per un embolic en les competències. L'Ajuntament va aturar una part de l'obra, quan la va tenir assegurada, especifica, entenent que era suficient.