El titular del Jutjat d'Instrucció número 2 de Figueres ha deixat en llibertat amb càrrecs els dos detinguts pels aldarulls al barri de Sant Joan de Figueres durant la matinada de dimecres i que va acabar amb l'agressió a dos mossos d'esquadra mentre tractaven de detenir un presumpte lladre conegut com el Chino. Esperanza F. i Celestino C., de 60 i 35 anys estan acusats de mossegar i pegar a dos agents per ajudar a escapar el fill de la primera, que havia sigut detingut per robar una caixa d'eines en una furgoneta del barri del Bon Pastor.

El Chino va personar-se voluntàriament al jutjat, acompanyat del seu advocat -Joaquim Bech de Careda- i també va quedar en llibertat després de declarar.

Esperanza F. i Celestino C. van desvincular-se de tota agressió desmentint així que haguessin tractat d'impedir la detenció del Chino, que va escapar trencant la finestra del cotxe. A més, Celestino C. ha denunciat un dels agents per un suposat delicte de lesions perquè assegura que li va pegar reiteradament mentre es trobava dins el vehicle policial. El metge forense acredita que les marques que presentava eren recents.

Tant els detinguts, com el Chino i altres testimonis que han declarat asseguren que van veure un agent dels Mossos d'Esquadra disparant una tàser contra el presumpte lladre, cosa que va enervar els veïns del barri durant l'actuació policial. Bech de Careda assegura que sol·licitarà al director general de la policia que expliqui si ha autoritzat l'ús d'aquestes armes.

D'altra banda, el dispositiu desplegat al barri de Sant Joan arran de les agressions als dos mossos de la comissaria de Figueres es va mantenir durant la nit i ahir al migdia. Mentre el barri estava blindat, es va confirmar que el mosso que va rebre la pitjor part i que es troba de baixa va poder impedir que li traiessin l'arma en portar una «funda de qualitat» pagada per ell mateix. El policia i la seva companya van rebre mossegades, cops de peu i fins i tot esgarrapades. Un ha rebut la baixa mèdica i l'altre estarà absent uns dies per indisposició.

En un altre cas recent a la província de Barcelona, segons han denunciat els sindicats de Mossos d'Esquadra, en fets similars als ocorreguts al barri de Figueres, en una detenció similar, el delinqüent va poder robar l'arma a l'agent i fins i tot disparar una mossa que va sobreviure gràcies a l'armilla antibales.