El pagament de 2,2 milions per part de l'Ajuntament de Roses per l'acord que evita l'enderroc de l'edifici Royal Marine II de Santa Margarida ha estat conseqüència d'un error tècnic que no comportarà responsabilitats perquè la llei només les té en compte quan hi ha negligència o mala intenció. Es va donar llicència respecte a unes eines urbanístiques i hi ha disparitat d'opinió entre l'administració i els tribunals respecte a quines normatives tenir en compte. Aquesta és la conclusió de la compareixença de l'alcaldessa, Montse Mindan. El públic va insistir que hi hauria d'haver responsabilitats.

L'alçada i la volumetria són els dos elements que desencadenen l'ordre d'enderroc. L'administració segueix un criteri per l'alçada i el volum. Segons l'alcaldessa, quan es va donar llicència es feia complint la legalitat. Davant un recurs dels demandants, l'informe jurídic va concloure que s'havia de donar llicència, i per a Mindan no haver-la donat hauria estat prevaricar. La diferència d'alçada entre els dos edificis és avui evident, una rasant del terreny que no es va rebaixar hauria causat que, tot i mesurar-se des del mateix lloc, fos més alt. L'Ajuntament accepta l'error però discrepa que això hagi de costar els 2,2 milions que els demandants van demanar i la jutgessa va homologar.

La demanda la van interposar els propietaris del Royal Marine I annex al II en veure que era més alt. El litigi judicial va començar el 2004 i ha acabat aquest any amb l'acord que evita l'enderroc. La lilcència es va donar el 2003 en una junta presidida per Mindan. «El dany l'ha causat l'Ajuntament», va explicar, però entenen que van actuar correctament atenent els informes tècnics. Als assistents els va costar entendre que tot ho hagin de pagar els rosincs.