CiU i ERC han pactat a Castelló d'Empúries, on els convergents renuncien a l'alcaldia per tal de mantenir-se al govern. Serà alcalde Salvi Güell (ERC). Dilluns l'ara alcaldessa, Assumpció Brossa (CiU), signarà la renúncia i es convocarà ple d'investidura per dijous, el qual es pot considerar una «automoció de censura» dels convergents. Els fins ara socis Plataforma Cívica i Udem quedaran fora del govern. Ambdós acusen els convergents de «traïdoria» perquè fins fa dos dies defensaven l'acord que els unia. ERC i CiU sumaran deu regidors. Brossa serà vicealcaldessa i hi haurà una segona tinent d'alcalde d'ERC, Anna Massot.

«Faré un pas al costat»

«Faré un pas al costat pel bé del poble i del país». És el que ha manifestat l'alcaldessa per justificar que deu mesos després d'haver aconseguit un pacte d'última hora amb Plataforma Cívica, Udem i PP per impedir que Salvi Güell fos alcalde, ara li cedeixi l'alcaldia.

El canvi d'escenari que ha propiciat l'aliança comença el 5 d'abril, quan Brossa expulsa del govern els dos regidors del PP, Julià Genovés i Nicola Bruzzese, per divergències i es queda amb set dels disset regidors del consistori. Els grups que es quedaven es veien capacitats per governar en minoria. Però ERC va tardar molt poc a anunciar que buscaria la manera de ser alcalde, si era necessari amb una moció de censura. Güell va dir que començaria converses amb els partits a l'oposició i que estava obert a fer-ho amb els de govern. Poc després el PP va confirmar que donaria suport a una possible moció de censura encara que no entrés al govern si es portaven a terme els projectes que havien engegat. Plataforma Cívica i Udem es mostraven al costat de l'alcaldessa, mentre Entesa i PSC esperaven a veure aconteixements.

Mentrestant, CiU i ERC ja estaven en converses per formar govern. La primera reunió va ser el 7 d'abril, dos dies després de l'expulsió dels regidors del PP. Segons va explicar ahir Salvi Güell, dels tres partits del govern, només els convergents els van trucar «i han calgut tres reunions per arribar a acord», la darrera fa dos dies, i han calgut també «renúncies per les dues parts». Els convergents perden l'alcaldia però s'asseguren continuar al govern. Per a Brossa, «hem cregut que la millor manera de governar per al poble era entrar en negociacions amb ERC i tenir un govern estable pel que queda de mandat perquè estem d'acord amb els principals punts del pla de govern».

Güell, per la seva banda, recorda que «vam dir que un govern en minoria no seria convenient per al nostre municipi i enteníem que hi havia d'haver un pacte fort». Això és avui, el pacte anunciat poc després d'eleccions era en minoria amb Entesa. La conseqüència primera de l'acord CiU i ERC és que es deixa fora Plataforma Cívica i Udem, amb dos i un regidor respectivament. Per Güell, no hagués estat bo tants regidors al govern. Xavi Martínez (Udem) i José Manuel Gallego (PC) coincideixen que s'ha fet amb «traïdoria». Fa pocs dies, en un dinar amb l'alcaldessa, continuava insistint a defensar el pacte amb minoria. Fins ahir a la nit no van conèixer la notícia. L'acusen de treballar de forma mesquina.

Una altra conseqüència ha estat que Agustí Ribera (Demòcrates) ha anunciat que renunciarà a l'acta de regidor. No passarà a l'oposició per no trencar el grup de CiU però no està d'acord amb com s'ha fet el pacte. Entraria previsiblement Anna Gusó. En el nou cartipàs, a l'alcaldia hi hauria Güell, Brossa i la segona tinent d'alcalde, Anna Massot. Hi haurà dues macroàrees: la de Territori i la de Promoció Econòmica. Savi Canet (CiU-Esports i Espais públics), Josep Maria Canet (ERC- Urbanisme) i Ester Piris (ERC-Medi Ambient). Roser Vitalla (ERC-Canals i platges), Helena Solana (ERC-Promoció) i Margarida Gelabert (Festes, Fires i mercats). Brossa i Salvi Güell tindran dedicació, la primera només fins a final d'any per passar a cobrar per assistències.