L'Ajuntament de Roses treballa per donar a conèixer com a espai d'oci els antics terrenys militars de punta Falconera, uns terrenys avui dins el parc natural de Cap de Creus que es van salvar de l'especulació urbanística i que és un lloc privilegiat amb vistes a la badia, des de Norfeu a les Illes Medes. Avui s'hi celebra l'Aplec de punta Falconera i a l'entorn s'hi estrena la remodelació del camí de ronda.

L'aplec reprèn la festa que l'Ajuntament va organitzar entre els anys 2006 i 2010 per celebrar la recuperació a favor del municipi d'aquests terrenys. Els militars els van ocupar entre 1944 i 1993, un dels motius que hauria salvat l'espai d'urbanitzar-lo durant els anys del boom turístic. El pas de l'exèrcit per aquest punt encara és visible per dues de les onze edificacions que l'exèrcit espanyol va construir. Estan situades al que havia estat l'entrada a la base.

D'altra banda, entre 1945 i 1946 es va construir la vuitena bateria a la costa a Falconera. Es tracta d'una extensa xarxa de galeries i passadissos subterranis. Sortien a fora en forma de búnquer. A cadascuna de les quatre casamates hi havia un canó i un lloc de tir. El complex formava part del pla de la dictadura franquista per tal de preservar el litoral d'invasions. Se'n van construir d'altres, com la de l'Escala, a Montgó, i així garantir la protecció de tota la badia de Roses. Els elements militars no són visitables habitualment però l'Ajuntament n'ha posat a punt un per tal que avui es pugui visitar.

Quin ús donar als edificis que encara queden en peu o com donar visibilitat als búnquers són aspectes que encara no s'han abordat. El govern estaria treballant en un estadi molt inicial però té la voluntat de potenciar-ho com un espai d'oci. Que els rosincs i els visitants s'ho facin seu, constata el regidor d'Urbanisme de Roses, Carles Pàramo.

Des de fa anys s'intenta tirar endavant un projecte per potenciar l'espai. En marxar els militars van tornar els terrenys als propietaris. L'Ajuntament els va comprar i es van enderrocar la major part de les construccions. Anteriors governs convergents i durant el de Magda Casamitjana (2007-2011) s'han plantejat projectes que no s'han acabat tirant endavant. Pàramo ha explicat que de moment es pretén que sigui utilitzat com espai de picnic. A més, s'ha remodelat el camí de ronda i l'accés a la Font del Lleó facilitant la passejada. Avui s'estrena i a l'esplanada de Falconera hi haurà diverses activitats com un dinar popular.