L'alcaldessa de Castelló d'Empúries, Assumpció Brossa, ha renunciat a l'alcaldia després de fer els passos previs de retirar retribucions als regidors. S'ha convocat un ple per dijous on previsiblement s'escenificarà l'acord entre CiU i ERC?i s'escollirà com a nou alcalde, Salvi Güell (ERC). Al ple hi haurà encara el regidor de Demòcrates, Agustí Ribera, que té previst presentar la seva dimissió. Acusa els convergents de pactar a esquenes dels socis, Plataforma Cívica i Udem, amb qui s'havien compromès a informar si es negociava amb altres formacions. Diu que plegaperquè «en politica no tot s'hi val».

L'alcaldessa ahir va preferir no detallar quins passos s'estan seguint però ha confirmat que s'ha convocat el ple per dijous. Perquè això sigui possible s'han de treure prèviament les atribucions als regidors i posteriorment entregar a la secretaria municipal la seva renúncia. Automàticament hi hauria deu dies per convocar un ple que estaria previst per dijous a les nou del vespre.

Al proper ple el regidor de Demòcrates Agustí Ribera ha confirmat que hi assistirà i que no dimitirà prèviament per no bloquejar el procés de canvi. Tot i això, ja ha avançat que com va informar, deixarà l'acta de regidor perquè no està conforme amb com s'ha gestat el pacte. Per Ribera no ha estat ètic.

Segons el seu relat, després d'expulsar el PP del govern i quedar en minoria amb set regidors els tres socis (CiU, PC i Udem) van acordar que es respectarien i defensarien un govern en minoria amb acords puntuals amb la resta de grups. A la primera reunió amb ERC es va plantejar això. Ara bé, segons Ribera, la sorpresa va ser que a la segona reunió es va començar a parlar de cartipàs. «Vaig aixecar la veu i vaig dir hauríem d'avisar a la resta de gent de l'equip de govern, per solidaritat i per la confiança rebuda per part dels companys d'Udem i Plataforma que ens van garantir l'estabilitat». Però van decidir tirar endavant, es lamenta el regidor, i davant d'això, «per la manca de tacte i d'ètica política, jo no vull continuar amb aquesta manera de fer». A la tercera reunió el regidor de Demòcrates ja no hi va assistir.

Ribera es lamenta que «en política no tot s'hi val» i insisteix que «s'havia consensuat entre tots» mantenir un govern en minoria. «No pot ser que s'estigui prometent fidelitat a una banda mentre es negocia amb l'altra». Per Ribera, s'hauria d'haver resolt «jugant amb les cartes al descobert sense fer el llit a ningú».

Però Ribera considera que els vots obtinguts a les eleccions van ser de CiU i per això no vol mantenir l'acta i quedar-se a l'oposició. Assistirà al proper ple on hi haurà relleu d'alcaldia i posteriorment renunciarà per donar pas al següent a la llista.

A la comparaixença de Ribera van assistir en acabar els representants d'Udem i Plataforma Cívica que li van agrair ser «l'únic representant polític que ha estat a l'alçada de les circumstàncies», segons José Gallego (PC).

La situació generada a Castelló va començar amb l'expulsió dels dos regidors del PP, que va deixar en minoria el govern. ERC va advertir que buscaria suports per treure a Brossa l'alcaldia, si feia falta, amb unamoció de censura. Tot i que no s'havia concretat, el PP va fer públic que hi donaria suport. Això podia haver desencadenat un canvi de postura a CiU que tement que els fessin fora del govern ha optat per pactar amb ERC.

Agustí Ribera va entrar al govern fa uns mesos després de la pèrdua de la regidora Antònia Carbonell. Es va presentar amb CiU com a membre d'Unió però posteriorment va passar a Demòcrates. A partir d'ara es dedicarà a reforçar la implantació del nou partit, que fundarà el seu Comitè Local la propera setmana.