Els alcaldes de l'Alt Empordà es preparen per frenar un possible augment «significatiu» de la prostitució a la comarca arran de l'enduriment de les penes a França. Dijous es va reunir per primer cop aquest mandat la comissió sobre la prostitució del Consell Comarcal de l'Alt Empordà i es va acordar una propera reunió d'aquí a un mes amb la presència dels alcaldes de les deu poblacions més afectades.

La nova situació s'explica perquè París va donar llum verd a principis d'abril a una nova llei que preveu sancions d'entre 1.500 i 3.700 euros per als que sol·licitin sexe a canvi de diners. El canvi legislatiu, tal com va avançar Diari de Girona, preocupa el territori perquè pot suposar encara més prostitució a la comarca. Els alcaldes de l'Alt Empordà temen que la penalització porti els francesos a optar per creuar la frontera per consumir els serveis de la prostitució a la zona, tant en carretera com en prostíbuls. «Hi haurà més persones que estaran en situacions lamentables exercint la prostitució a la carretera. Si s'incrementa la demanda a prostíbuls també ens preocupa perquè porten associats problemes de seguretat ciutadana», ha reflexionat el president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Ferran Roquer.

Per mirar d'avançar-se als efectes que pugui comportar aquesta norma, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà va reunir, per primer cop en aquest mandat, la comissió especialitzada en la matèria creada pel Consell Comarcal de l'Alt Empordà amb representants dels grups polítics. La presideixen Ferran Roquer, Sònia Martínez (CiU), Martí Sans (PSC), Olga Carbonell (ERC), Xavier Monfort (Entesa), José Francisco Parra (PP), Dolors Pons (CUP) i Hèctor Amelló (C's).

La comissió va prendre l'acord d'ampliar-la amb representants dels municipis de la comarca més afectats per aquesta problemàtica i també del director territorial d'Interior a Girona, Albert Ballesta, que en l'anterior mandat del Consell es va implicar de forma molt directa en l'assessorament d'aquest òrgan.Un cop els ajuntaments convidats hagin fer arribar la designació dels seus representants, es convocarà una nova trobada i es començarà a treballar en diversos fronts.

Més membres a la comissió

Tenen previst reunir una desena d'alcaldes afectats per la prostitució d'aquí a un mes. Una trobada que comptarà amb l'assistència del director dels serveis territorials d'Interior a la demarcació, Albert Ballesta, i d'altres experts aplegats sota la Taula Tècnica de la Prostitució. Un dels temes que es tractarà és la relació d'ajuntametns que han aprovat l'ordenança marc aprovada pel Consell el març de 2014 i que es va redactar fa temps per a l'oferiment, sol·licitud i pràctica d'activitats sexuals remunerades als espais de domini públic, que havia de servir per blindar tota la comarca cobrint allà on no poden sancionar els Mossos.

Els alcaldes lamenten la minsa capacitat que tenen per fer front a aquesta situació. «Encara que aprovem mocions, no n'hi ha prou», recorda la màxima responsable de l'Ajuntament de la Jonquera, Sònia Martínez, que assegura sentir-se «impotent» davant la problemàtica. No obstant això, l'objectiu de la comissió del Consell Comarcal de l'Alt Empordà serà teixir complicitats perquè diputats i senadors de les Corts Generals espanyoles impulsin en la propera legislatura modificacions al codi penal o a la llei estatal vigent.

A parer seu, cal que el que fins ara es considera com una sanció administrativa passi a ser un delicte penal, i que es criminalitzin clients i proxenetes, i no pas les noies que exerceixen la prostitució.

La comarca és una de les més afectades per aquesta problemàtica per la proximitat amb la frontera que centra el focus no només dels clients francesos sinó també dels empresaris que volen obrir prostíbuls. Se situen al llarg de la N-II amb el tram des de Llers a la Jonquera amb més concentració. A més, hi ha la prostitució a la carretera.

La Jonquera ha estat una de les primeres poblacions a actuar per frenar l'activitat i un dels primers llocs de Catalunya en aprovar una ordenança per sancionar tant prostitutes com clients. A més, recentment ha col·locat càmeres a la N-II que han de servir, entre altres coses, per dissuadir.