La plaça de l´Ajuntament de Figueres estava plena de gom a gom, i tothom estava expectant perquè comencés el pregó que donaria el tret de sortida a les Fires de la Creu d´enguany. A l´ambient es respirava neguit per l´emoció però també en gran part pel temps, ja que durant tot el dia els núvols i la pluja s´havien atribuït el protagonisme.

La cercavila prèvia va desembocar a la plaça de l´Ajuntament, on les institucions ja estaven a punt per presentar l´acte. L´alcaldessa, Marta Felip, va ser la primera de parlar, donant les gràcies a tota l´organització de les festes. «Estic orgullosa de tots nosaltres. Em sento orgullosa del que som capaços de muntar els figuerencs i les figuerenques quan ens engalanem, ens ajuntem en pinya per fer ciutat i celebrem junts la nostra festa major», va afirmar.

Felip va destacar algunes de les novetats de la ciutat. En primer lloc, la possibilitat d´acollir la capitalitat de la sardana durant el 2017. També va celebrar l´obertura al públic de la Casa Nouvilas, amb la Mostra de Flors i els bons resultats de la Colla Castellera de Figueres. L´alcaldessa va acabar el discurs destacant la feina del Consell d´Infants, que enguany eren els veritables protagonistes. «Després de treballar-hi de valent durant molts mesos ens han demostrat que són persones constants i capaces, que des de ben petits i joves ja estan implicats en la ciutat. Els hem donat veu i han estat a l´altura de les circumstàncies i han demostrat que les seves aportacions tenen molt valor», va afirmar.

Els següents a parlar van ser els mateixos nens. Amb un total de sis escales de fusta col·locades per tota la plaça de l´Ajuntament, van asseure´s en parelles a explicar al públic el projecte que havien preparat. Cada escola havia preguntat als seus alumnes què els agradava de les Fires de Figueres i de la ciutat en general, i què preferirien afegir o excloure. Entre les respostes positives hi havia les parades de caramels, les atraccions i l´ambient; i en canvi rebutjaven la gent beguda, les poques activitats gratuïtes i les cues. Referent a la ciutat de Figueres es van queixar dels coloms, el trànsit i el semàfor del carrer Vilallonga, fet que va provocar el riure de tot el públic. Pel que fa a la llista de propostes, era llarga i variada, des de la incorporació de metro a la ciutat fins a la creació d´un zoo i més zones per jugar a pilota.

Totes aquestes explicacions van ser amenitzades amb tot tipus d´espectacles: castells, una exhibició de patinatge, bicicletes, mims, llançament de pilotes des de la ­façana municipal i fins i tot tirolines.

Per cloure l´espectacle es va proposar als assistents ballar la simbòlica sardana L´Empordà. En sonar l´última nota, la plaça es va inundar de confeti i va esclatar en un fort aplaudiment per part dels figuerencs i figuerenques.