Gegants i gegantons, capgrossos i grallers van desfilar ahir un any més per treure al carrer els figuerencs en l'inici de les Fires i Festes de la Santa Creu. Hi ha referències que diuen que surten al carrer almenys des del segle XVII amb emblemàtics i entremaliats personatges. Alguns són molt antics, com en Berruga, nascut el 1876. Plantats a la plaça de l'Escorxador, ballant pel carrer Monturiol i a la plaça de l'Ajuntament, van arrossegar petits i grans.

En Janet i la Justa (els reis catòlics), Valeri i Indika, la Gala i en Dalí són els grans del bestiari, almenys per alçada. Els primers són els gegants de la ciutat, fabricats al taller de l'Ingeni de Barcelona fa més de cinquanta anys, tot i que els van rejovenir el 1987. Amb els seus 3,60 metres feien alçar la mirada cap al cel empordanès. Els acompanyen uns gegants més jovenets però no menys coneguts, el surrealista Dalí i la seva musa, Gala. Només tenen disset anys i es van incorporar quan els Amics dels Museus Dalí va voler commemorar els 25 anys del Teatre Museu Dalí. Des de llavors són un més de la família del bestiari, on tenen un lloc especial els Gegants Moros dipositats al Museu del Joguet des de fa anys. Són del segle XIX i el 1914 se'ls va restaurar. Es van cremar amb altres durant la Guerra Civil, quan es va calar foc al recinte on es trobaven. La geganta va acabar amb la cara cremada i per tapar-ho li van posar un vel. Però aquests no desfilen.

L'acte previ al pregó és un dels més tradicionals que organitzen des de fa segles, però que el 1955, en crear-se el grup Amics dels Gegants de Figueres, va rebre un impuls. Explícitament, la primera referència de gegants a les fires de Figueres és del 1830, tot i que des del segle abans hi ha referències. Les figures que avui surten al carrer es van renovant amb els anys i se n'han anat incorporant de noves. En Berruga, que fa córrer els més petits, és una còpia del de 1876, que durant la Guerra Civil va ser destruït. Calb, amb una gran berruga i llargues patilles, va fer córrer els més petits. Al seguici també es va poder veure en Tramuntana, que bufa el vent del nord de la comarca; l'Abdó Terrades, els capgrossos Popeye, la Reina Tita o en Berruga, ahir acompanyats del drac. Alguns, com el Bou, es podran veure en altres actes. També es compta amb una exposició sobre la història dels gegants a la Casa Empordà.