El regidor i cap de llista de Compromís d'Esquerres per Figueres, Xavier Monfort, ha presentat la seva renúncia al càrrec per motius personals que no li permeten dedicar el temps que requereix la seva tasca pública. El que té tots els números per prendre el relleu és el número tres de la llista a les eleccions municipals de l'any passat, l'independent Òscar Vergés. Monfort, en tot cas, no ho va confirmar, ja que és una decisió que està en mans de Vergés. L'encara regidor de Compromís va explicar ahir que el seu substitut no serà la número dos, Lídia Galdeano, perquè va desvincular-se del partit com a mostra de rebuig a l'acord de suport a l'equip de govern (CiU i PSC) que va signar la llista de confluència d'esquerres -que inclou els partits d'ICV, Podem, EUiA, a més d'independents- a finals d'aquest mes de febrer.

Monfort assistirà al seu darrer ple com a regidor de l'Ajuntament el proper 12 de maig i posarà fi a una etapa de cinc anys a l'Ajuntament de Figueres. L'ecosocialista ja va liderar la llista d'ICV a les municipals del 2011 i durant els quatre anys de l'anterior mandat va estar l'oposició. Aquest darrer any també ha estat a l'oposició ja que l'acord que va signar el 26 de febrer amb l'equip de govern no comporta que Compromís hi entri, sinó que donarà suport al llarg del mandat als pressupostos, al pla de govern i a temes relacionats amb les ordenances fiscals. A canvi, el govern -que necessita el vot de Compromís per tenir la majoria absoluta- es va comprometre a incorporar aspectes aportats per Compromís en matèria de cohesió social, joventut, gent gran i habitatge, entre d'altres. Per contra, el partit d'esquerres no ha de donar suport a assumptes als quals s'hagi oposat en el passat.

Monfort va comentar que en aquests cinc anys com a regidor ha acumulat cansament, però que el que el va portar a prendre la decisió de renunciar és que "ara també ha canviat el context personal", de manera que no pot destinar les hores que considera que hauria de dedicar a la tasca pública. Per aquest motiu, considera que "el més responsable" és plegar. Sobre l'acord amb el govern, va concretar que s'haurà de valorar un cop hagi transcorregut un cert temps.

Com s'ha dit, no serà la número dos qui prendrà el relleu ja que va deixar el partit en no estar d'acord amb el pacte amb el govern -Monfort va detallar que hi ha hagut "tres o quatre persones que no ho han vist prou bé, i s'han desvinculat del partit"-; sinó que amb tota seguretat serà el número tres, Òscar Vergés. El canvi no ha de suposar cap modificació de l'acord amb el govern de Figueres.