L'Ajuntament de Roses vol frenar noves autoritzacions per a embarcacions turístiques - de passatgers o activitats lúdiques- al litoral fins que es faci un estudi que permeti evitar la saturació al litoral i garantir la seguretat dels navegants i la protecció de l'entorn. N'hi ha un gran nombre de vigents i constants peticions. Per això s'ha demanat a la Generalitat que faci una moratòria de noves autoritzacions fins tenir l'estudi que determini la càrrega d'embarcacions que Roses pot admetre amb criteris de sostenibilitat.

«N'hi ha tantes que al final no hi cabrem», constata el regidor d'Urbanisme i Medi Ambient, Carles Pàramo. Per això es va aprovar una proposta per Junta de Govern el mes de febrer que s'ha fet arribar a la Generalitat fent la sol·licitud i que encara no ha obtingut resposta.

Les autoritzacions les atorga el Departament de Territori i Sostenibilitat però n'informa l'Ajuntament. Pàramo ha explicat que ells informen favorable o desfavorablement però no és vinculant. Al gener se'ls va fer arribar una nova proposta d'una embarcació per a 68 passatgers amb base a Empuriabrava, una més a les moltes que arriben al llarg de l'any. Es va decidir plantejar al Govern català la necessitat de regular-ho.

En la proposta que han fet arribar al govern constaten que «el litoral rosinc té un gran nombre d'embarcacions de «transport marítim de passatgers» en diferents modalitats. Davant «constant degoteig de noves peticions» que els ha posat en alerta li demanen mesures «per evitar la insostenibilitat de la navegació en el golf».

Activitats perilloses

El regidor d'Urbanisme posa èmfasi en el fet que les embarcacions que generen més problemàtica són les que basen el seu atractiu en la velocitat i les maniobres sobtades, aquelles que arrosseguen tot tipus d'estris, més motos d'aigua. Hi ha motos aquàtiques fins i tot al port pequer, expliquen. També l'excés de freqüentació de les cales per oferir paisatge submarí realitzada en moltes ocasions per embarcacions amb base en ports situats en altres poblacions. Adverteixen que algunes activitats i embarcacions fan un ús irresponsable.

Des de l'Ajuntament han informat a Territori que els preocupa que el litoral pugui patir un ús desproporcionat de certes activitats o que es puguin atorgar llicències a un nombre aparentment il·limitat d'embarcacions de transport marítim. Consideren que amenaça la qualitat de vida i seguretat dels usuaris, i de l'oferta turística del municipi. A banda de la preocupació de l'Ajuntament, constaten que hi ha moltes queixes de professionals i privats que porten a terme la seva activitat al litoral de Roses i la resta de l'àmbit del parc natural del Cap de Creus. El litoral amb els serveis invasius, l'ús desproporcionat i irresponsable de certes embarccions, i un nombre aparentment il·limitat d'embarcacions de transport marítim, poden posar en risc i amenaçar la qualitat de vida dels estadants i l'oferta turística en el seu conjunt

Per tot això, s'ha considerat necessari aturar de forma provisional l'atorgament de noves llicències en el transport de passatgers per via marítima, fins que la Conselleria de Territori i Sostenibilitat realitzi un estudi per determinar quina és la capacitat real d'aquests tipus d'activitats que pot admetre el litoral, d'acord a criteris de sostenibilitat ambiental i econòmica i vetllant per una oferta turística de qualitat.

El govern recorda a Territori que els anys 2014 i 2015 es va estar tramitant el Pla de Regulació de l'espai marítim del Parc Natural de Cap de Creus. El pla va rebre el rebuig frontal del territori que el va fer aturar reclamant que es redactés però amb consens. Des de llavors no s'ha tornat a fer cap pas per reactivar-lo. Des de Roses creuen que és necessària una regulació.