El Port de la Selva en el marc d'un projecte pilot està injectant des del novembre aigua de la depuradora, prèviament tractada, a un aqüífer amb l'objectiu que es pugui tornar a utilitzar. Més d'un centenar d'experts van citar-se ahir al Port per avaluar els resultats obtinguts. El conseller de Territori, Josep Rull, va avançar que la Generalitat donarà suport a que el sistema es pugui exportar a altres llocs.

L'aqüifer de la Riera es pretén convertir en «una guardiola d'aigua» que s'ompli amb aigua de la depuradora que abans haurà estat sotmesa a un procés de regeneració, en comptes de llençar l'aigua al mar. Una canonada trasporta l'aigua tractat a unes basses d'infiltració amb aigua regenerada a la zona de Malajambota. El projecte pilot que es va donar a conèixer l'anypassat porta mesos en procés analitzant-se els resultats que es van obtenint. En una jornada ahir els exerts van posar-los sobre la taula. De moment avança a bon ritme. Des del nomvebre s'infiltra aigua regenerada a l'aqüífer amb 200 metres cúbics per dia. Es van altres actuacions com el control que no hi arribi amb excés de salinitat, seguiment analític exhaustiu, entre altres.

Perquè pugui continuar endavant, el president del Consorci de la Costa Brava, Carles Pàramo, va apuntar que «per continuar investigant necessitem una estructura administrativa capaç de fer possible avenços tècnics». El conseller va avançar que entre les línies de futur que es valoren hi ha potenciar el funcionament dels sistemes de regeneració existents, dotant-los d'un sistema de finançament estable, així com estendre les xarxes de distribució d'aquess sistemes existents, cercant nous usuaris propers, amb una relació cost-benefici adequada.

El projecte està inclòs en un projecte europeu que lidera Kompetenzzentrum Wasser Berlin (KWB, Centre de Competència d'Aigua de Berlin), i hi participen Veolia Water Systems Iberica SLU iAmphos 21 Consulting S.L com a socis, i compta amb l'Ajuntaemtn del Port, el Consorci i l'empresa mixta d'Aigües de la Costa Brava.

El Port de la?Selva s'abasteix dels pous i de l'aigua de pluja que alimenta l'aqüífer perquè el municipi no està connectat a la Costa Brava Nord, cosa que suposaria unes obres amb un cost d'uns quatre milions d'euros. En èpoques de sequera ha patit problemes, tant per la falta de garantia d'abastament com per la pèrdua de qualitat de l'aigua potable per intrusió marina i per la salinització de l'aqüífer. Per això la regeneració d'aigua es considera una solució i un sistema sostenible en el qual invertir per un futur.