Un centenar d'interns del mòdul MR-VII del Centre Penitenciari de Puig de les Basses es van negar a esmorzar dilluns passat com a protesta contra les mesures de control sobre ells i per sol·licitar l'expulsió d'un funcionari de presons "que no és del seu gust", segons va indicar el CSI-F en un comunicat intern. La situació va provocar la intervenció del director de la presó i el subdirector de règim interior per prendre mesures al respecte.

Quan a primera hora del matí els reclusos van baixar al pati del penal van advertir als funcionaris que no entrarien a esmorzar i, en conseqüència, alterarien l'ordre que regeix el centre "si no eren ateses les seves reivindicacions". El sindicat de funcionaris va entendre que es trobaven davant una "mesura de força" per part dels interns amb l'objectiu de "dirigir i controlar el mòdul" i van exigir als responsables de la presó que "es plantegi la conducció a altres centres dels principals instigadors d'aquests fets" amb caràcter immediat.

La subdirectora de règim interior es va entrevistar amb els interns per escoltar les seves queixes i reivindicacions i prendre les decisions pertinets. El Departament de Justícia va declinar fer cap declaració respecte d'aquest incident però fonts del centre penitenciari van assegurar divendres al vespre que el conflicte ja està solucionat satisfactòriament perquè es van identificar els responsables de la protesta i es van prendre mesures correctores, les quals no s'han volgut especificar si han consistit en l'aïllament, el canvi de mòdul d'alguns interns o el trasllat a una altra presó.

El funcionari que els interns volien apartar del mòdul segueix exercint. I mantenir aquest statu quo era la principal preocupació del sindicat per evitar una "desautorització" del treballador que, en cas d'haver-se produït, "podria tenir un perillós efecte contagi cap a la resta de mòduls del centre penitenciari". L'expulsió del funcionari del mòdul hauria creat un precedent que suposaria de facto permetre als interns "influir en l'assignació de serveis" convertint-los en "autèntics gerents en vambes i xandall".

Les agressions

Al marge d'aquest incident, el CSI-F també s'ha queixat de les agressions que pateixen els funcionaris en les presons catalanes. El fet que el percentatge sigui més elevat que en altres comunitats es deu al fet que a Catalunya els funcionaris de presons estan en contacte directe amb els interns mentre que en altres centres penitenciaris el seguiment és més telemàtic.

L'estadística del Departament de Justícia indica que en el primer trimestre de l'any s'han produït un total de 328 agressions a totes les presons de Catalunya (115 el gener; 100 el febrer; i 113 el març), una xifra lleugerament superior al mateix període de l'any anterior. No obstant, s'ha de tenir en compte que per al Departament les agressions no computen com a tals si es tracta d'interns que l'han protagonitzat durant un brot fruit d'una malaltia o una síndrome anàloga.

L'agressió més greu que s'ha viscut aquest any al Puig de les Basses va produir-se el febrer, quan un pres va mossegar un treballador També en aquest centre un altre intern va ferir un funcionari al nas.