La CUP de Figueres ha decidit demanar a la Sindicatura de Comptes informació sobre el Patrimoni Municipal del Sòl i l'Habitatge de la ciutat perquè assegura que l'Ajuntament no els dóna resposta a la petició que han fet d'un informe jurídic sobre el fons. La formació creu que el Govern ha estat fent els ingressos d'aquest efectiu a la caixa única. "Ateses aquestes circumstàncies, volem aclarir si el procediment establert per l'Ajuntament en relació la gestió dels comptes del Patrimoni del Sòl respon a la legislació vigent", afirmen.

El patrimoni del sòl és el resultat, entre d'altres actuacions, de part de l'aprofitament que obtenia l'Ajuntament a través dels plans parcials, que després venia per tal d'aconseguir recursos i fer la seva pròpia política d'habitatge. Durant l'època de bonança econòmica, el fons va arribar a assolir els tretze milions d'euros. La formació, però, creu que el Govern ha estat fent els ingressos d'aquests diners a la caixa única. El grup de l'oposició assegura que les lleis vigents d'urbanisme i habitatge estableixen que aquests recursos dineraris haurien d'integrar-se en un "dipòsit vinculat específicament a les finalitats legalment previstes", entre les quals hi ha "fer efectiu el dret dels ciutadans a accedir a un habitatge digne i adequat".

A l'espera d'obtenir resposta de la Sindicatura, la CUP considera que els fons ha servit per cobrir les necessitats ordinàries de tresoreria i que "en els últims anys s'ha perdut l'oportunitat de realitzar les polítiques d'habitatge i urbanístiques que preveu la llei i, per tant, s'ha malbaratat el seu efecte socialment redistributiu".

Set pisos, deu anys després

De fet, la formació ja va denunciar aquesta situació a l'article que Diari de Girona va publicar el passat 25 d'abril on s'explicava que Figueres comprarà ara set pisos amb diners d'aquest fons, deu anys després de crear-lo. El regidor d'Habitatge, Pere Casellas, va explicar que el compte disposa actualment d'uns nou milions d'euros i que d'aquests se n'utilitzaran aproximadament 600.000 per a adquirir habitatges exercint el dret de retracte i tempteig en pisos fruit de processos d'execució hipotecària.