La banda de l´asfalt torna a buscar víctimes per estafar a la província. La setmana passada es van dedicar a actuar a l´Alt Empordà amb menys fortuna que en altres ocasions perquè el propietari d´una nau agrícola al Far d´Empordà ja es coneixia la història i els va ventilar ràpid. L´accent anglès del suposat comercial que li oferia el tracte i el cotxe amb matrícula ­estrangera aparcat davant el van fer sospitar i ni tan sols va voler escoltar l´oferta de preus. Els presumptes estafadors van girar cua, a la recerca d´un incaut. A Vila-­sacra van intentar-ho també amb el propietari d´una nau industrial.

La banda de l´asfalt apareix i desapareix com les marees. La darrera vegada que se´n va sentir a parlar a la província va ser el passat gener, quan els Mossos d´Esquadra van detenir un jove irlandès de 19 anys que dos anys abans ja havia sigut detingut per la Guàrdia Civil a Albacete per la seva presumpta pertinença a la Rthakaele Rovers, una màfia irlandesa que toca diversos pals del crim organitzat per lucrar-se.

En el cas del passat gener, van ser empresaris surers de Cassà de la Selva que van alertar la policia de la presència sospitosa d´un grup d´irlandesos que els oferien obres de pavimentació a un preu irrisori amb l´excusa que necessitaven escampar l´asfalt que els sobrava d´una obra de pavimentació ja que, si no ho feien, quedaria inservible i l´haurien de llençar.

El propietari de la nau agrícola del Far d´Empordà assegura que a ell també li van venir dimarts 3 de maig amb la cançoneta de l´asfalt sobrer d´una autovia que havien acabat de pavimentar a prop del municipi, cosa que encara el va fer posar més en alerta en conèixer que no hi havia prevista cap obra d´aquest tipus a la zona.

Admet que ell comptava amb un avantatge respecte a altres persones que han pogut caure en el parany, i és que coneix un propietari d´una granja de pollastres a qui ja van estafar amb aquest mètode i encara tenia recent la notícia, publicada el passat febrer, on s´explicava la detenció del jove irlandès de 19 anys.

Com funciona l´estafa

Una persona de tracte correcte i de parla anglesa s´apropa a la possible víctima i li ofereix uns treballs d´asfaltatge per un un preu molt reduït, al·legant que necessita escampar el material que li ha sobrat en una obra abans no s´assequi i quedi inservible.

El preu que s´ofereix és orientatiu, la xifra no queda mai tancada. Quan l´incaut accepta, un petit batalló de treballadors realitza les obres de pavimentació d´una manera molt ràpida i amb una qualitat ínfima. En acabat, s´exigeix el pagament de l´obra per un preu molt superior del que inicialment es preveia i si la víctima s´hi mostra reticent se l´amenaça i coacciona.

A la província l´estafa de l´asfalt va tenir el seu moment àlgid entre el 2008 i el 2012. Per exemple, quan s´estava construïnt l´A-2 a Aiguaviva, nombrosos empresaris van rebre ofertes d´asfaltat gratuït per part d´una banda organitzada que, en acabar la feina, acabava exigint una important suma de diners. Durant aquest període, els estafadors van ser especialment actius al Gironès, la Selva, l´Alt i el Baix Empordà.