L'Ajuntament de Figueres va aprovar ahir per unanimitat demanar un ajut del Fons Feder a través de la Diputació de Girona per finançar el 75% del cost de 370.000 euros d'un projecte per a la renovació museogràfica del Museu de l'Empordà. Pel que fa a la nova direcció del Museu, el Govern preveu que les bases per convocar un concurs de mèrits i projecte estiguin enllestides passat l'estiu. D'altra banda, el ple va aprovar també iniciar els tràmits per posar càmeres de vigilància al barri de Sant Joan i el polèmic projecte de local social a l'estadi de Vilatenim, aquesta vegada només amb les abstencions de la CUP i el vot en contra de Compromís.

El projecte, per al que asseguren tenir moltes possibilitat d'aconseguir l'ajut, té l'objectiu de millorar l'accessibilitat, l'entrada del carrer Enginyers per potenciar l'arribada de nous visitants, la implementació d'una botiga i incrementar la superfície expositiva, passant dels 134 m2 actuals als 350. En aquest sentit, es preveu recuperar l'auditori dels baixos com a espai polivalent i d'exposició. També es reformaran espais interiors com els serveis o els magatzems. El projecte es dividirà en fases amb el compromís que Figueres hi destini 92.500 euros al llarg de tot el mandat. La voluntat és donar-li un impuls. L'impuls que es va anunciar a finals de 2014 quan es va comunicar que s'acomiadaria l'aleshores directora, Anna Capella, que havia liderat el projecte durant els darrers 17 anys. La intenció era que passés a gestionar-se, de manera provisional, a través de l'àrea de Cultura, però el procés s'ha allargat i ja fa més d'un any que no hi ha director. El regidor de Cultura, Alfons Martínez, diu que hi estan treballant i que esperen poder tenir el procés a punt per passat l'etiu.

Precisament, partits de l'oposició com C's i la CUP van recordar que aquesta «necessària» plaça encara no ha estat creada. «Ens preocupa que no s'hagi fet», va dir el portaveu, Héctor Amelló (C's). «Cal que les dues coses vagin de la mà», va dir Natàlia Sánchez. En aquest sentit, Martínez va assegurar que el projecte és adaptable i que «esperem que abans que ens concedeixin l'ajut tinguem direcció per treballar-hi».

D'altra banda, el ple també va abordar altres assumptes com ara la instal·lació de càmeres a la zona oest. En aquest punt es va posar sobre la taula que Figueres ha hagut de demanar una renovació de l'autorització pel retard en els tràmits però el regidor, Pere Casellas, va assegurar que compten amb el compromís d'Interior. En aquest punt diversos grups com el PP i la CUP van afirmar que creuen que s'està fent poc i lentament malgrat el pacte de ciutat subscrit pel barri. Casellas va insistir que s'hi està treballant i que aviat es començaran a veure resultats.

Pel què fa a l'obra de l'estadi, la majoria de grups van coincidir que aquesta vegada s'ha buscat el consens, tot i que alguns com la CUP i Compromís van mantenir les seves posicions escèptiques amb el procés. Els primers es van abstenir i el segon s'hi va oposar.