Els amants del vi tenen una cita durant tot el cap de setmana a Sant Martí d'Empúries. La fira vitivinícola Arrels del Vi reuneix els millors vins de 23 cellers de la DO Empordà. Amb l'entrada, els visitants poden tastar fins a cent referències de vins d'alta gamma. Hi ha, també, els tres vins guanyadors d'un tast a cegues de setze sommeliers experimentats: el vi dolç Sol i Serena del Celler Cooperatiu Espolla, el vi negre Bonfill 2009 d'Arché Pagès i el vi blanc Flor d'Albera 2013 del celler Martí Fabra. Una de les peculiaritats de la fira, explica l'organitzadora Tess Oriol, és el contacte directe amb els productors i enòlegs que expliquen les curiositats de cada vi, com està elaborat i amb quines varietats de raïm.

Centenars de persones s'han apropat a la fira Arrels del Vi aquest dissabte al matí. Amb la copa la mà, han anat passant estand per estand de cadascun dels 23 cellers de la DO Empordà. Allà, productors i enòlegs expliquen les peculiaritats de cada vi, responen preguntes i serveixen una copeta per tastar-lo. "Aquesta és la fira professional de vins oberta a tothom, els cellers vénen amb els vins de gamma alta i els visitants poden tastar més de cent referències de vi", ha explicat Tess Oriol, una de les organitzadores de la fira.

Entre els vins que es poden tastar, hi ha els tres guanyadors del premi Arrels del Vi 2016. Setze sommeliers fan un tast a cegues i trien les millors referències. Aquest any, el millor dolç ha estat Sol i Serena del Celler Cooperatiu Espolla. El millor vi blanc escollit és Flor d'Albera 2013, del celler Martí i Fabra. "És un vi que està fet amb moscat sec però fermentat en barrica. És un vi peculiar, diferent, perquè els moscatells estem acostumats a prendre'ls dolços i aquest és un vi floral però que té les peculiaritats de la barrica", ha explicat Joan Fabra, del celler Martí i Fabra.

El millor vi negre, segons els sommeliers, ha estat Bonfill 2009 d'Arché Pagès. "Està fet amb garnatxa i carinyena, que són varietats típiques de l'Empordà, i un cupatge molt tradicional, criat amb bóta de roure francès 15 mesos i està treballat amb les mares, que són els pòsits que fa el vi, llevats i proteïnes que es precipiten i el qu fem és contínuament anar remenant perquè dóna qualitat tant en gust com en nas", ha detallat Bonfill Arché Pagès.

{C}