L'Ajuntament de Figueres i el Servei de Control de Mosquits han llençat una crida per aconseguir col·laboració ciutadana per eradicar el mosquit tigre. Figueres és una de les ciutats amb més focus d'aquest insecte i, per això, el Govern ha decidit deixar d'actuar quan es detectaven casos per iniciar una tasca de prevenció i tractament adherint-se a la Mancomunitat de control. L'objectiu és controlar 3.000 punts susceptibles de tenir cries, sobretot embornals però també fonts públiques, amb tractaments ecològics. Paral·lelament, es treballarà en una «cirurgia» als plàtans durant la poda per tractar els forats on s'hi pugui acumular aigua. També es repartiran díptics informatius a les propietats particulars i s'està treballant en una ordenança que obligui els veïns a treballar per prevenir possibles punts de reproducció.

«És una guerra de guerrilles», va dir el cap del Servei, Eduard Marqués. Les femelles poden posar fins a 200 ous i deixar-ne deu en cada punt on criïn. Per això, és molt important la prevenció i conscienciació. En aquest sentit, va dir que al centre de la ciutat els llocs conflictius són sobretot els embornals però que, a la perifèria, els habitatges amb jardins o solars buits es converteixen en un hàbitat idoni per a aquests insectes. La idea és actuar als llocs públics i també fer-ho, previ avís, en les propietats privades on els propietaris detectin la seva presència. El cost anual de les actuacions està valorat en 33.000 euros.

«Qualsevol recipient d'aigua, els plats de sota els testos que tenim al jardí o a la terrassa fins i tot els peus dels parasols». En definitiva, qualsevol acumulació d'aigües en espais oberts pot suposar un perill. Marquès va recordar que els mosquits porten malalties i que des de Girona ja s'estan estudiant els seus efectes cada vegada que es detecta el brot d'un virus nou.

Control integral de plagues

D'altra banda, el regidor de Medi Ambient, Francesc Cruanyes, va assegurar que també estan treballant en un servei integral per combatre altres plagues com les rates -molt abundants a la ciutat-, els coloms o les paneroles. Ara se n'encarreguen des de l'empresa mixta Ecoserveis però la voluntat és que el mateix Servei del Mosquit passi a fer una intervenció més completa per evitar que proliferin fora dels paràmetres normals.