El Conseller de Justícia, Carles Mundó, va anunnciar ahir que la Generalitat posarà en marxa el primer semestre de 2017 dues noves Unitats Dependents -una mena de pisos tutelats per a interns en tercer grau penitenciari- a la zona del Penedès-Garraf i a Figueres. En total, els deu pisos que actualment hi ha en funcionament arreu del país compten amb 152 places i, amb la posada en marxa dels dos nous centres, s'incrementaran en un 20%.

Les dotze unitats suposaran una despesa anual d'1,6 milions, tot i que Mundó ha destacat que és una inversió «molt rendible socialment» perquè «contribueix amb èxit a la reinserció dels presos».

Amb la seva posada en marxa, un de cada cinc interns en aquest règim tindran la possibilitat de complir condemna en una d'aquestes unitats. En aquest sentit, el conseller diu que un equip multidisciplinari s'encarrega d'escollir aquells interns que poden accedir als pisos tutelats tot puntualitzant que es tenen en compte diversos sectors, com ara «les circumstàncies personals, les necessitats laborals, el seu compromís o el fet que assumeixin unes normes que han de complir».

El futur penitenciari

Amb tot, Mundó apunta que «el futur requereix estendre les polítiques penitenciàries més enllà de les cel·les, en comptes de fer que les reixes de les presons siguin més gruixudes».