Una vintena d'avis de Roses, d'entre 65 i 85 anys, participa des de fa unes setmanes en la gravació d'un curtmetratge de ficció que veurà la llum aquest estiu. Es tracta d'un projecte organitzat per l'Àrea de Benestar Social de l'Ajuntament perquè la gent gran conegui els secrets del món del cinema i, de pas, estimuli la memòria, perdi les pors i guanyi en autoestima. La majoria dels participants ronden la vuitantena d'anys.

La feina comença a veure els seus fruits: ja tenen el guió a punt, els personatges assignats, el vestuari triat i han fet pinya com a grup de treball. Ara estan immersos en la gravació de les escenes. A l'hora de posar-se davant la càmera els nervis afloren, però la il·lusió els pot. El repte és impressionar familiars i amics en la projecció multitudinària que es farà al teatre municipal.

«És un al·licient tenir alguna cosa a fer i em fa il·lusió pensar que l'endemà m'haig d'arreglar per anar a gravar el curtmetratge. Almenys per a mi, que sóc presumida. Em passo la setmana amb els papers del guió a les mans, practicant i recitant els textos», explica cofoia, l'Angelina, la protagonista de la història. «No tinc gaire memòria i penso: 'per què m'han triat a mi per fer aquest personatge?», es pregunta. La Marga, una de les organitzadores del curs, li repeteix pacientment el text abans de la gravació de les escenes. Les repeteixen força vegades perquè els nervis són traïdors. Però és una bona manera de treballar la memòria. L'Esther, una altra participant, fa broma i diu que «això de fer cinema fa molta gràcia, estic convençuda que d'aquí anirem directes a Hollywood!» però també diu seriosa que va molt bé que els avis facin coses així. La Madrona li dóna la raó. «No sóc la típica senyora que s'asseu a casa a veure la televisió o que fa ganxet. Jo no em tallo gaire». La fusta d'actors a alguns d'aquests avis els ve d'una experiència interpretativa prèvia, quan van apuntar-se a JubiTeatre, un grup teatral per a jubilats rosincs. L'èxit de les obres va ser tal que fins i tot van fer una mini gira per la comarca.L'Associació DAUS ha estat la responsable de posar en marxa aquesta iniciativa. Formats en educació social, els directors del curtmetratge asseguren que aquesta mena de cursos ajuden la gent gran a socialitzar-se.Respecte el film que es presentarà a l'estiu al teatre no donen gaire detalls. Només avancen que la història trcta sobre un grup de filadores que volen exprimir «el suc de la vida.