La ONG de l’Alt Empordà Amb les teves mansté previst enviar d’aquí poc una clínica dental mòbil al camp de refugiats d’Idomeni. La idea va sorgir el passat mes de març quan els voluntaris de l’entitat sense ànim de lucre van estar a Lesbos i al camp d’Idomeni, situat entre la frontera de Grècia i Macedònia. Allà, els metges que hi treballen els van explicar que una dels principals dificultats que tenen són els problemes buco-dentals que presenten els refugiats, sobretot els menors de 13 anys, gran part dels quals no han pogut anar mai al dentista. 'Ens van explicar que no tenia sentit donar antibiòtic o medicació per un flegmó si no es solucionava el problema veritablement', explica un dels impulsors de l’ONG gironina, Milton Sánchez. D’entrada, faran 'ortodòncia de campanya': endodòncies, empastes d’algunes càries i extracció de dents a qui ho necessiti. El projecte ha interessat al Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC) que s’hi ha sumat i està ajudant a l’hora de buscar professionals voluntaris i el material necessari.

'Ens van dir: necessitem dentistes; hi ha nens amb dotze o catorze càries, dents horroroses o queixals en mal estat', assegura un dels impulsors de l’organització solidària gironina, Milton Sánchez. Ell i altres voluntaris de l’associació ja han vist amb els seus propis ulls la realitat dels camps de refugiats. El passat mes de març van estar a Idomeni. Allà, Sánchez explica que els metges que hi treballen els van assegurar que necessitaven un cop de mà pel que fa a la salut buco-dental així que, un cop van tornar a les comarques gironines, es van posar a treballar.

'Ens van regalar una caravana i vam pensar, medicalitzem-la i convertim-la en una clínica dental', explica un dels impulsors de l’ONG. A partir de llavors van començar una roda de contactes per sumar més entitats, institucions o empreses a la seva causa. Finalment, la setmana passada, el COEC -que aglutina més de 5.500 dentistes catalans- els va contestar dient que 'els encantava el projecte' i que volien participar-hi. De moment, els Col·legis de cada demarcació ja han enviat correus als professionals i han fet una crida per trobar dentistes disposats a donar un cop de mà.

La voluntat de l’associació és que la caravana marxi entre el 25 i 30 de maig i a partir de l’1 o 2 de juny ja pugui estar en funcionament; quan arribin els primers dentistes voluntaris. El vehicle anirà per carretera fins a Itàlia. Un cop allà agafaran un ferri que els portarà a prop del camp de refugiats d'Idomeni. El conductor de la caravana serà el mateix Milton Sánchez. 'Nosaltres ens encarreguem de la logística i des del COEC de la qüestió professional', assenyala. En cas que acabin tancant el camp d’Idomeni, el fundador de l’ONG de l’Alt Empordà ho té clar: 'Anirem allà on sigui, la rulot es pot moure així que anirem punt per punt, on calgui', assegura.

Tal i com detalla Sánchez, la caravana estarà preparada per realitzar 'ortodòncia de campanya'. És a dir, matar nervis, arreglar o empastar algunes càries, curar abscessos, problemes dentals o gingivals i treure dents. Atendran a infants i adults, no importa l’edat. 'No podem fer gaire cosa més però el que volem és estalviar-los mals de queixals' destaca. 'Qui tenen realment pitjor la boca són els menors de 13 anys perquè fins als 5 o 6 no s’acostuma a anar al dentista i, amb la guerra i tota la situació que han hagut de viure, no han passat mai per la consulta del dentista', explica Sánchez. Tot i que en principi volien col·locar un seient tradicional, pesava molt i carregava massa la rulot.

Finalment, un centre mèdic de rehabilitació els ha entregat una llitera de tres cossos que tant pot servir per ortodòncia, podologia o ginecologia. 'Està adaptada i creiem que és més polivalent; ens servirà per diverses coses ja que l’altre dia un nostre voluntari va haver d’atendre un part en una de les tendes dels refugiats, sense cap mena d’ajuda i la mare no va ser traslladada a un espai més adequat. Ara el nen és un apàtrida', assenyala Sánchez.

D’entrada, el COEC també s’encarregarà de reunir el material d’emergència primordial, gran part donacions. 'Ells saben què és el que cal però necessitem col·laboració, a qui li sobri alguna cosa, nosaltres ho aprofitarem', comenta. De cara al futur, les dues entitats volen posar-se en contacte amb fabricants o grans indústries per demanar-los ajuda. La seva idea és fer un estudi d’aquí a tres mesos per veure com ha anat la tasca. Llavors, avaluaran les necessitats i es mirarà si cal mantenir la caravana fins al desembre, si continua per trimestres o la situació varia segons la quantitat de professionals que s’hi apuntin.

Des de l’entitat solidària assenyalen que aquest és només un dels projectes que estan portant a terme en aquesta línia. Paral·lelament, d’aquí a dues setmanes tenen previst portar una furgoneta al camp d’Idomeni, un vehicle que els ajudarà a carregar mercaderies o persones. També volen tirar endavant la construcció d’una sala de banys o dutxes per a nadons i mainada i, una altra cooperant, acaba d’aconseguir una donació per poder donar un got de llet diari a 2.000 nens d’aquest camp.