L'ONG altempordanesa Amb les teves Mans ha hagut d'aparcar i reestructurar alguns dels projectes que tenia en marxa per al camp de refugiats d'Idomeni a Grècia. Un d'ells és el de la caravana convertida en clínica dental. Com que el camp desapareix, opten per fer-la rotar en els diferents campaments no militaritzats que hi ha distribuïts pel país. L'organització calcula que ara hi ha unes 45.000 persones repartides en entre 40 i 50 campaments.

La intenció és que la clínica, que també servirà per atendre parts o altres urgències, passi un temps a cada lloc depenent de les necessitats. El project neix d'un acord amb el Col·legi d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya, que cedeix voluntaris professionals i material mentre l'ONG es fa càrrec de la logística i el vehicle. La previsió és que ja estigui operativa a mitjan juny. També han decidit aturar un enviament de material per a una escola i reinvertiran els 1.300 euros que hi destinaven a garantir un got de llet diari en un camp on hi ha 210 nens. El material que tenen recollit el guardaran per a més endavant. «Tenim voluntaris que estaven a Idomeni que ara es repartiran a altres camps i que aniran transmetent les necessitats. Si cal aigua o una escola i llavors distribuirem el que tenim», va explicar un dels impulsors de l'entitat, Milton Sánchez. En aquest sentit, diu que també han decidit paralitzar un contenidor que volien omplir per enviar al mateix camp. «Hem de mirar bé com ho fem perquè aquestes coses han d'estar ben organitzades. Nosaltres hem vist descàrregues sense control on hi acaba havent revenda entre els refugiats», insisteix.

D'altra banda, han iniciat una prova pilot amb xerrades a l'institut de Vilafant per conscienciar els joves i tenen previst estendre-ho als centres escolars de Figueres. Van demanar assessorament a un grup de psicòlegs i asseguren que les que s'han fet han estat molt productives. «La majoria tenien zero informació sobre el conflicte. En acabar tant la direcció com el professorat ens van donar les gràcies perquè han vist que els nois i noies s'han conscienciat i tenen ganes de fer coses», afirma.

Pel que fa al desallotjament d'Idomeni, diu que les informacions que els han arribat dels voluntaris són dures i alerten que durant els últims dies «hi ha hagut molta pressió i presències militar i policial».