El conseller de Salut, Toni Comín, va assegurar ahir en seu parlamentària que el departament oferirà una segona visita mèdica a tots els pacients atesos pel fals facultatiu de l'hospital de Figueres, Víctor Manuel Yeste. Va insistir que s'estan revisant el miler d'historials clínics que van passar per les mans del presumpte delinqüent durant l'últim mig any. El fals metge treballava al Punt d'Atenció Continuada (PAC) del centre figuerenc. Anteriorment, també havia exercit a Urgències, a la Jonquera, a la Mútua Intercomarcal de Figueres, a l'Hospital de Dénia, a un centre de Salut de Calp i com a professor de Fisioteràpia a la Facultat de Medicina de València. En resposta a una pregunta formulada pel diputat del PP, Santi Rodríguez, a la comissió de Salut, el conseller va remarcar que la comprovació de la validesa del títol recau únicament sobre el Ministeri d'Educació, i ha excusat, per tant, l'hospital de Figueres i l'ICS, que van procedir amb «normalitat» a l'hora de contractar l'home, segons va dir.

«El títol estava falsificat. Qui no va comprovar-lo? El Ministerio. A qui li corresponia la comprovació Al Ministerio», va etzivar Comín, que va voler defensar l'actuació tant de l'hospital de Figueres, gestionat per la Fundació Salut Empordà, com de l'Institut Català de la Salut, que va contractar l'home ara fa sis mesos com a personal de reforç del Punt d'Atenció Continuada (PAC). Una àrea integrada a la unitat d'Urgències on s'atenen casos de «baixa complexitat mèdica» a les nits i els caps de setmana.

Comín va destacar que el centre hospitalari i l'ICS van procedir «de manera normal» contractant l'home un cop aportat el títol requerit perquè «ni l'hospital ni l'ICS tenen la feina de verificar els títols», va afegir. Unes paraules que li han valgut la crítica de Rodríguez durant la comissió monogràfica per tractar l'enterovirus. «Li ha entrat el virus del victimisme. Vostè acusa el Ministeri d'Educació d'un cas aïllat. Nosaltres li retraiem que no doni un missatge que això és un fet puntual i que es tracta d'un presumpte delinqüent», ha reblat.

Per la seva part, Comín va tornar a recalcar que es revisaran els casos atesos pel fals metge i, a més, va anunciar que oferiran una segona visita mèdica a tots els pacients que van passar per les seves mans durant els últims sis mesos. El titular de Salut va aprofitar per donar suport al centre hospitalari, acusar el fals metge d'«estafador» i transmetre la seva condemna «rotunda, moralment i políticament» pel cas.

El cas del fals metge es va descobrir dijous passat quan la Guàrdia Civil el va detenir al centre fruit d'una llarga investigació. Yeste ja havia estat detingut al 2011 per posar càmeres en un bany de dones de l'Hospital de Castelló, on treballava. La que aleshores era la seva parella va trobar els vídeos a l'ordinador i el va denunciar. Possiblement aquest fet va permetre acabar destapant, dos anys després, la seva presumpta estafa. I és que al 2013 el van detenir a Múrcia per la mateixa raó que la setmana passada ho van fer a la capital altempordanesa: exercir sense tenir la titulació per fer-ho.

Malgrat el seu llarg expedient i que el seu cas apareixés implicat en l'entramat en una simple cerca a Google, ningú havia fet constar el seu expedient delictiu i diversos centres mèdics catalans el van anar contractant. Ara feia sis mesos que estava al PAC, contractat per l'ICS, però abans havia treballat a la Jonquera i a Urgències que, segons ha pogut saber aquest diari, compaginava amb una feina a la Mútua Intercomarcal de Figueres, on atenia accidents laborals. Aleshores residia a França, un país on, segons sembla, tenia intenció d'exercir en un futur.