L'Ajuntament de Figueres va tirar endavant en el darrer ple, per unanimitat, l'aprovació provisional del pla especial per reconvertir l'antiga residència d'interns del centre escolar La Salle de Figueres en un alberg. Els promotors, la Xarxa de Centres i Obres Educatives dels Gerrmans de les Escoles Cristianes de la Salle, estan ara redactant el projecte però, segons han explicat, la intenció és que l'equipament serveixi als estudiants joves de la seva xarxa d'escoles.

El pla arribarà ara a la Comissió Territorial d'Urbanisme, que haurà de donar el seu vistiplau. Figueres fa anys que va tancar l'únic espai d'aquestes característiques que tenia -actualment reconvertit en una Oficina Jove- i fa temps que diversos sectors reclamen que se n'obri un.

La junta de govern local ja va aprovar inicialment el document el setembre de l'any passat tot demanant els preceptius informes, que van ser favorables, amb una complementació en què es van haver d'incloure algunes esmenes determinades per l'ACA. El ple hi va donar el darrer vistiplau i ara serà Urbanisme qui li atorgui la darrera autorització. Tots els grups van coincidir en la idoneïtat de la iniciativa malgrat que sigui des de l'àmbit privat, i per això es va aprovar per unanimitat.

El regidor d'Esquerra Republicana Jordi Giró va remarcar que els usos educatius es mantenen i va considerar que "és important que la ciutat de Figueres disposi d'un alberg, encara que sigui d'iniciativa privada". I és que, de fet, la capital altempordanesa no disposa de cap alberg de xarxa pública, tot i que fa un temps va obrir-se un hostel, també d'iniciativa particular.

Tancat sense explicacions

Figueres va perdre l'alberg que hi havia al carrer Anicet de Pagès fa més de 15 anys sense que es donessin massa explicacions sobre el perquè de la seva clausura. L'any 2001, a través d'un acord unànime de tots els grups, es va reclamar un equipament d'aquestes característiques, però la Secretaria General de Joventut de la Generalitat va manifestar que no ho considerava una prioritat.

Des d'aleshores hi ha hagut diverses propostes sobre la taula que mai han fructificat, com ara la conversió de l'antic Mas Torrent de la zona del Parc de les Aigües durant l'etapa com a alcalde de l'actual conseller de Cultura, Santi Vila.

De moment, s'ha tirat endavant el pla especial que ha de fer possible la reconversió, però des de La Salle han explicat que ja estan en fase de confecció del projecte arquitectònic "amb la intenció de demanar autorització per a alberg principalment per a estudiants joves dels propis centres de la Xarxa d'Escoles de La Salle".

La Salle és una de les escoles més antigues de Figueres. El curs 2009-2010 va celebrar el seu centenari a l'edifici del carrer dels Fossos amb diversos actes com la publicació d'un llibre i l'entrega, com a clausura, de la Medalla de Plata de la ciutat.