L'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) de Girona ha declarat les baixes de dos agents de la Guàrdia Urbana de Figueres com a accidents laborals. Un dels agents afectats ja ha anunciat que emprendrà accions penals i civils pel que considera un «encobriment» del seu cas per part de l'Ajuntament i reclama responsabilitats. D'altra banda, el sindicat CSIF també demana que es depurin responsabilitats i es reserva la possibilitat d'actuar en aquest sentit si el Govern municipal no «pren mesures». Els dos policies van ser expedientats abans de la baixa i han denunciat assetjament laboral en reiterades ocasions. A més, el Consorci d'Inspecció de Treball de la Seguretat Social ja alertava l'any passat en un informe que existien riscos psicosocials per a la salut dels treballadors del cos policial de la ciutat. L'equip de Govern (CiU i PSC) es va comprometre a actuar-hi.

La primera de les resolucions de l'INSS va arribar el passat mes de gener i la darrera ho va fer just la setmana passada. Ambdós recullen els mateixos antecedents: els agents van demanar que es determinés la «contingència» de les seves baixes mèdiques.

En tots dos casos, la resolució recorda que «segons informe del tècnic de la Inspecció Provincial de Treball i Seguretat Social de juliol de 2015 s'ha comprovat que s'han produït una sèrie de situacions de conflicte que s'han prolongat durant diversos anys i que han generat una sèrie de riscos psicosocials per als treballadors de la Guàrdia Urbana de Figueres». En aquest sentit, la Comissió d'Avaluació d'Incapacitats proposa que «la contingència sigui derivada d'accident laboral». Un extrem que la direcció provincial de l'INSS ha ratificat en tots dos casos: «resolc declarar el caràcter de contingència d'accident laboral la incapacitat temporal de (....)».

«En tenen proves»

Un dels dos agents -que continua de baixa- ja ha avançat que emprendrà accions judicials i insisteix que «l'alcaldessa, Marta Felip, té constància d'aquesta situació des del 2013 però no ha fet res, al contrari, m'ha denunciat per amenaces».

Per la seva banda, el CSIF que ha denunciat en reiterades ocasions el malestar el cos policial insisteix que ja quan hi va haver el «contundent informe que advertia de riscos vam demanar a l'alcaldessa que prengués mesures però no s'ha fet res». El president sindical a Girona, Rafa Sánchez, diu que esperen que quan tinguin coneixement de les resolucions facin alguna cosa per «depurar responsabilitats i que es prenguin seriosament el tema de l'assetjament perquè l'ambient segueix igual». En aquest sentit, diu que no volen haver d'arribar a aquest extrem però «estem estudiant les accions legals a emprendre perquè ara ja no poden no fer res ni dir que no tenen proves perquè saben molt bé que és molt difícil que es declari una baixa com a accident laboral i aquí ho han vist clar». «A més, es proeueix la casualitat que són les dues úniques persones expedientades», insisteix Sánchez.

El Govern va anunciar que prendria mesures i que analitzaria en profunditat l'informe tot i que, segons el sindicat i els afectats, no hauria fet res al respecte i el clima laboral enrarit encara continuaria plenament vigent.