El ministre de Defensa en funcions, Pedro Morenés, ha defensat que els nens i nenes s´apropin a l'exèrcit i a la tasca que fan perquè creu que han de saber «la veritat», que «la llibertat i la democràcia tenen un preu» i que els militars treballen per vetllar per aquests valors. És la resposta a les crítiques a les imatges de nens empunyant armes durant la celebració del dia de les Forces Armades al castell de Sant Ferran de Figueres.

Les imatges de menors, no només amb les armes, sinó vestits amb roba de camuflatge a l´exhibició de material, van generar rebuig però el ministre ha deixat clar que li sembla «una boníssima idea» que els més petits coneguin com més aviat millor els valors de les forces armades. Tot i la queixa formal expressada pel govern de Figueres, Morenés, sense voler dir si li ha agradat la imatge d´un nen amb una arma a les mans i vestit de camuflatge, ha insistit que és molt important que la joventut «entengui des d'un principi» que la llibertat, la democràcia i la pau «tenen un preu»i que cal defensar-les «de vegades amb la pròpia vida». Creu que cal dir als nens que «hi ha poques vocacions més elevades» que entrar a les forces armades per garantir els drets de la ciutadania «amb la pròpia vida si cal».«Des de ben petits el que hem de fer és respectar-les i tenir-los afecte i consideració perquè neixen de la mateixa societat» de la qual els més petits formen part. El ministre també va destacar que tot i alguns recels que «entén» però «no comparteix» l'acollida de les forces armades a Catalunya és bona i ho ha «agraït».

Per Morenés la presència militar «genera sentiments contraris» entre la ciutadania. D´aquesta manera treia importància a les múltiples protestes que les maniobres militars han tingut a diversos municipis de Catalunya quan es fan fora dels recintes militars, com va passar el passat mes d'abril a Sant Climent Sescebes, per exemple, quan un grup de militars van realitzar les seves maniobres pels carrers del poble i en posició d'atac i amb armes llargues. El ministre de Defensa en funcions ha recordat als crítics que els militars espanyols «estan donant la seva vida arreu del món» per defensar valors com la pau o la llibertat «que tant ens ha costat aconseguir» i que el cal fer «és donar-los les gràcies cada dia» per escollir una professió «que requereix l'entrega de la seva vida per uns ideals».Morenés va respondre durant una visita ahir a la caserna del Bruc de Barcelona i a la base militar Álvarez de Castro de Sant Climent Sescebes. En aquesta base va preferir no atendre a les peticions dels mitjans, que entre altres qüestions demanaven pel camp de tir. Una plataforma creada poc després de caure morters fora dels límits en demana el tancament i els ajuntaments estudien si compleix la normativa.

Canvis a Sant Climent

El perímetre militar està entre Espolla i Sant Climent. La base acull la unitat de Caçadors de Muntanya Arapiles 62 però està previst que passi a ser un batalló d´infanteria mecanitzada que reduirà els soldats de 450 a uns 120, però es nodrirà de carros de combat. El canvi està aprovat però no té data per fer-lo efectiu. La unitat actual participa en operacions a diferents països. Actualment 24 militars formen part de l´operació Inherent Resolve a l´Iraq, ajudant a formar unitats militars.