Fa més de tres anys que es queixen a l'Ajuntament de Figueres i presenten instàncies. Són els veïns del carrer Eres de la Vila i adjacents que pateixen, asseguren, nit rere nit els aldarulls que provoca un bar amb llicència d'obertura com a pub fins a les tres de la matinada. Afirmen que els clients surten al carrer a fer les copes, que s'hi fan intercanvis de droga i també s'hi produeixen baralles. Un dels residents fa temps que va posar casa seva a la venda i diu que arribarà fins on calgui per acabar amb aquesta situació. El regidor de Seguretat, Pere Casellas (PSC), assegura que no poden prohibir-ne l'obertura però que en els propers dies posaran en marxa una actuació amb agents a banda i banda del carrer per dissuadir les activitats il·lícites. «No tenim més eines i potser tots plegats ens hauríem de preguntar a qui lloguem els locals», afegeix.

Les instàncies presentades a l'Ajuntament daten de fa temps. N'han presentat de conjuntes i també d'individuals. I és que el local en qüestió ha anat canviant d'amos però ha mantingut sempre la llicència de bar musical que li permet obrir fins a les tantes de la matinada. Els veïns afectats es queixen que la normativa permeti un local d'aquestes característiques en ple centre històric de la ciutat, a tocar del cèntric carrer Peralada. Afirmen que sempre es repeteix la mateixa història: clients al carrer bevent a una vorera i a l'altra d'altres que esperen, segons un dels veïns, «per comprar droga perquè un dels camells més coneguts de Figueres viu just a l'edifici del davant».

L'ambient, que pràcticament es reprodueix cada nit, provoca que hi hagi aldarulls i baralles però sobretot sorolls que impedeixen que els residents de la zona puguin descansar. Segons denuncien, avisen a la Policia però «quan s'acosta la patrulla tots entren cap a dins i ja no baixen ni del cotxe de policia».

Asseguren que han parlat en reiterades ocasions amb els regidors pertinents. Amb l'actual edil de Seguretat hi han fet diversos contactes però critiquen que no els doni solucions. «Ens diu que no poden fer res, que la normativa és així i que no poden canviar-la», assegura un dels afectats. De fet, així ho corrobora Casellas, preguntat per aquest diari. Admet que saben que hi ha problemes, que hi tenen lloc intercanvis de droga i que «hi estem a sobre» però reitera que no tenen més eines. «Arran de la darrera conversa que he mantingut amb un dels veïns hem resolt fer un operatiu tancant a banda i banda amb un cotxe de policia el carrer i amb agents que vigilin per evitar que aquesta situació se segueixi repetint. Ho mantindrem durant diversos dies», assegura.

Això és el que diu que han fet ja en altres ocasions perquè el local ha anat canviant d'arrendataris. «El bar ja va tancar una vegada dissuadits per la pressió policial», insisteix. «No podem fer res més, no podem prohibir llicències de bar. Tota la solidaritat amb els veïns, entenem que no poden dormir però l'Ajuntament no té més instruments. És un problema recurrent i potser el que haurien de plantejar-se els propietaris de locals és mirar a qui ho lloguen», afegeix.

Els afectats, però, no veuen que això sigui la sortida, insisteixen que no servirà de res i un d'ells diu que «arribaré on sigui perquè això és insuportable».