El Jutjat d'Instrucció número 1 de Figueres investiga un pare de Llançà (Alt Empordà) per enverinar el seu fill de 7 anys amb un medicament per a animals. L'home ha perdut la custòdia del menor, que va arribar a estar ingressat a la Vall d'Hebron per la ingesta del fàrmac. Segons ha sabut l'ACN, el nen ara està fora de perill, tot i que segueix un tractament per pal·liar les seqüeles. El medicament que se li va trobar al cos se subministra a ovelles, porcs i vaques per combatre cucs. El pare, de 46 anys, hi tenia accés perquè està titulat, tot i que en fa sis que es va donar de baixa del Col·legi de Veterinaris de Girona. El jutjat el manté investigat (el que abans es coneixia com a imputat) per un delicte de lesions. El menor està cautelarment sota tutela de la Generalitat i l'home només el pot veure puntualment, i sempre acompanyat del seu tutor.

Feia temps que el nen es trobava malament i, sovint, havia d'anar al metge. L'havien visitat a l'Hospital de Figueres, però el seu estat de salut va obligar a ingressar-lo a la Vall d'Hebron. Unes analítiques que se li van fer van detectar-li restes d'un fàrmac d'ús veterinari a l'organisme.

Es tractava de Levamisol, un medicament que combat les infeccions per cucs intestinals (en l'argot del col·lectiu, aquests productes es coneixen com a antihelmíntics). El fàrmac se sol donar a ovelles, porcs o vaques, i per tenir-hi accés cal ser veterinari i fer servir un talonari especial per adquirir-lo.

Precisament, el pare, que té 46 anys i és veí de Llançà, té el títol universitari, tot i que fa temps que no està col·legiat. De fet, es va donar de baixa el 2009 del Col·legi de Veterinaris de Girona, quan ell mateix va deixar de pagar les quotes.

La detecció del fàrmac veterinari al cos del petit va fer activar les alarmes. Com marquen els protocols en aquests casos, la situació es va comunicar al jutjat i als serveis socials. La Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència (DGAIA) ha protegit el menor i ha retirat la custòdia a la família.

Segons ha pogut saber l'ACN, el nen es troba cautelarment sota tutela de la Generalitat. El pare només pot veure'l puntualment i sempre en presència del tutor legal de l'infant. El menor de 7 anys es troba fora de perill, tot i que segueix un tractament per combatre les seqüeles que el Levamisol ha deixat al seu organisme, sobretot a la pell.

Investigació judicial

El Jutjat d'Instrucció número 1 de Figueres, que és qui es fa càrrec del cas, ha obert una investigació per un delicte de lesions pel suposat enverinament. El sospitós té la condició d'investigat.

Els Mossos d'Esquadra, per ordre judicial, van anar al domicili de l'home i hi van fer un registre. La investigació del cas, segons han confirmat fonts properes, està molt avançada i pendent d'algun altre informe abans que el jutge resolgui.

Per part del Departament de Treball i Afers Socials, no han donat detalls sobre el cas perquè afecta un menor. La Generalitat subratlla que el seu objectiu és la protecció dels infants.