L'Ajuntament de Figueres va aprovar ahir una moció a favor de la pau però evitant vetar la presència de militars a la ciutat. El document, proposat per ERC, va aconseguir unanimitat en aspectes relacionats amb el foment de la pau, la resolució de conflictes o la mediació però només va tenir els suports d'ERC i la CUP els punts que feien referència a no cedir instal·lacions municipals per a fires d'armament ni convidar l'exèrcit a participar en activitats organitzades pel consistori, així com declinar l'assistència a actes militars, no promoure desfilades o no autoritzar la seva presència en activitats que simulin la guerra. La proposta va arribar al ple després de la polèmica suscitada arran dels actes que l'exèrcit va organitzar el cap de setmana passat al Castell de Sant Ferran, on es van poder veure nens empunyant fusells. El Govern va assegurar estar en contra d'actes d'aquestes característiques, però va dir que la moció «generalitza».

El document no es va arribar a consensuar en junta de portaveus i, per això, un cop acabats els punts de l'ordre del dia, l'alcaldessa, Marta Felip, va demanar un recés per poder acostar posicions. L'acord passava per votar conjuntament la primera part de la moció, on en cap cas es feia referència a prohibicions expresses a accions realitzades per militars. De fet, totes les formacions hi van donar suport. En canvi, es va decidir votar punt per punt els nou apartats que integraven la quarta part del document. Tots van estar a favor de posicionar-se en contra de les guerres però només la CUPi ERC van voler manifestar el seu vot en contra del fet que la ciutat aculli actes militars. Felip va dir que «una cosa és que rebutgem pràctiques com les que van tenir lloc al castell la setmana passada i l'altra és que, des d'un punt de vista institucional, rebutgem anar a un acte. Jo també assisteixo a actes organitzats per confessions que no practico». A més, va dir que el Govern creia que la moció era poc «rigorosa», que «desenfoca» i «generalitza».

Aquesta no és la primera vegada que s'adopta a la demarcació una mesura en aquest sentit. Aquesta mateixa setmana, Fira Girona anunciava la creació d'un codi ètic per respectar els valors de la pau i els drets humans arran, també, de la protesta que va desencadenar la presència de l'exèrcit de terra a la fira de l'ensenyament Expojove. En aquest cas, la petició la va formular el Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació.

D'altra banda, el Ple també va aprovar una moció per regularitzar la situació dels ocupants en risc d'exclusió residencial presentada per la CUP. El document va tenir el suport de totes les formacions excepte al darrer punt, on C's es va mostrar en contra d'empadronar-los i assegurar-los l'assistència perquè va dir que «caldria estudiar cas per cas». També es va donar llum verd a la d'ERC que demanava que els salaris dels treballadors municipals no siguin inferiors als 1.000 euros.

El regidor de Compromís, Oscar Vergés, es va incorporar per assumptes urgents en substitució del dimissionari Xavier Monfort.