Investiguen uns pares per enverinar el fill de 7 anys amb un fàrmac per a animals

El nen, que està fora de perill, ha de seguir un tractament per pal·liar les seqüeles i està sota la tutela de la Generalitat

06.06.2016 | 07:15

Uns pares de Llançà, un d'ells veterinari, estan essent investigats pels jutjats de Figueres i se'ls ha retirat la custòdia d'un fill de 7 anys al que s'ha estat enverinant amb un medicament per a animals. El nen està fora de perill però ha de seguir un tractament per pal·liar les seqüeles. El medicament que se li va trobar al cos se subministra a ovelles, porcs i vaques per combatre cucs. El pare, de 46 anys, hi tenia accés perquè està titulat, tot i que en fa sis que es va donar de baixa del Col·legi de Veterinaris de Girona. El menor està cautelarment sota tutela de la Generalitat i els pares només el poden veure sempre acompanyats del seu tutor assignat.

El suposat enverinament que ha acabat als jutjats de Figueres es remunta a principis de desembre. Aleshores, el petit va ingressar a la Vall d'Hebron perquè el seu estat de salut havia empitjorat. Feia temps que es trobava malament i no se'n sabia el motiu. Entre les proves que se li van fer a l'hospital per trobar-ne la causa, hi va haver una analítica de cabell. Els metges n'hi van tallar un floc i el van enviar al laboratori.

La mostra va donar positiu de Levamisol, el fàrmac exclusiu d'ús veterinari que es dóna a ovelles, porcs i vaques per combatre els cucs (en l'argot del col·lectiu, es coneixen com a antihelmíntics). Per tenir-hi accés, cal disposar de titulació i fer servir un talonari especial per adquirir-lo.

Com marquen els protocols en aquests casos, el cas es va comunicar als jutjats i a serveis socials. Això va ser el 14 de gener. L'endemà mateix, la Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència (DGAIA) va retirar temporalment la custòdia als dos pares.

En aquell moment, la parella convivia al mateix habitatge, però arran d'aquest cas s'han acabat separant.

Actualment, tots dos viuen a Llançà. El pare, que té 46 anys, té el títol universitari, tot i que fa temps que no està col·legiat. De fet, es va donar de baixa el 2009 del Col·legi de Veterinaris de Girona, quan ell mateix va deixar de pagar les quotes. La mare, per la seva banda, treballa en una botiga de productes dietètics i naturals.

El cas ha anat a parar al Jutjat d'Instrucció Número 1 de Figueres, que manté oberta una causa contra els dos progenitors per un delicte de lesions per enverinament. Durant la investigació, els Mossos d'Esquadra, per manament judicial, han escorcollat tant el domicili del pare com el de la mare.

Síndrome de Münchhausen
Durant la investigació, el jutjat ha sotmès els pares a un examen psicològic. Entre d'altres, els perits se centraven en determinar si algun d'ells patia la coneguda com a síndrome de Münchhausen, una patologia que es caracteritza per fingir malalties i cridar l'atenció dels metges.

Una de les variants d'aquesta síndrome és la que es coneix com el Münchhausen per poders, quan un adult (generalment, pare o mare) provoca intencionadament malalties als fills. Tot i això, però, els exàmens que es van fer als dos progenitors de Llançà han descartat que cap d'ells pateixi el trastorn.

L'advocat del pare, Joaquim Bech de Careda, assegura en declaracions a l'ACN que en el moment actual de la causa no es pot determinar que hi hagi hagut «un enverinament intencionat» per part d'algun dels pares.

La investigació del cas, que tutela el Jutjat d'Instrucció 1 de Figueres, està molt avançada i pendent d'algun altre informe abans que el jutge resolgui. Mentrestant, tant el pare com la mare només poden veure el fill de 7 anys de forma puntual i, sempre, sota supervisió del tutor legal que li han designat.

El menor es troba fora de perill, tot i que segueix un tractament per combatre les seqüeles que el Levamisol ha deixat al seu organisme. Ha de prendre medicaments per problemes de tensió i li han sortit èczemes a la pell.

Per part del departament de Treball i Afers Socials, d'on depèn la DGAIA, no han donat detalls sobre el cas perquè afecta un menor. La Generalitat subratlla que el seu objectiu és la protecció dels infants.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema