Serveis d'emergències de diferents cossos han participat aquesta nit en un simulacre d'una fuita d'amoníac en un tren de mercaderies en el túnel de Pertús, segons informa la Delegació del Govern a Catalunya.

En l'exercici s'han activat el Pla de Socors Binacional entre Espanya i França i el pla especial d'emergències en el transport de mercaderies perilloses Transcat.

L'objectiu del simulacre era avaluar el dispositiu de gestió de crisi durant un accident ferroviari i posar a prova l'organització de la resposta d'emergències en la seva dimensió internacional, així com la circulació de la informació en la cadena de comandament d'Espanya i França i l'organització operativa dels serveis en els dos països.

Des de la posada en marxa de la línia d'Alta Velocitat Perpinyà-Figueres, aquest és el cinquè simulacre que es realitza en el túnel del Pertús, en aquesta ocasió en territori francès. L'anterior simulacre va tenir lloc al febrer del 2013, en la part espanyola del túnel.

En aquest exercici han intervingut mitjans humans i materials de la Delegació del Govern a Catalunya, de la Prefectura, Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya, Bombers de la Generalitat, Cos Nacional de Policia, Guàrdia Civil, Mossos d'Esquadra, Policia Local de la Jonquera i Sistema de Emergències Mèdiques (SEM).

També han participat personal i mitjans tècnics de Renfe i de TP Ferro, empresa concessionària de la instal·lació i responsable de la seguretat del túnel, així com efectius dels bombers i la policia francesa.

L'exercici ha consistit a simular una fuita de materials perillosos dins del túnel del Pertús, en territori francès, d'un tren de mercaderies que circulava en sentit França-Espanya en la línia d'Alta Velocitat Perpinyà-Figueres.

A causa d'una important fuita d'amoníac en un dels vagons cisterna, el tren s'ha detingut a l'interior del túnel i, a partir d'aquest moment, s'han activat tots els plans d'actuació previstos.

El subdelegat en el Govern a Girona, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, s'ha desplaçat al lloc de comandament de la boca nord francesa, acompanyat del cap de Protecció Civil de la Delegació del Govern, Bernardino Basols.

El prefecte dels Pirineus Orientals, Philippe Vignes, ha estat l'encarregat de dirigir les operacions d'auxili, al realitzar-se el simulacre en territori francès, i, per part de la Generalitat, ha participat el director dels serveis territorials d'Interior a Girona, Albert Ballesta.