Castelló d´Empúries té més d´una seixantena d´habitatges ocupats. L´Ajuntament intenta frenar-ho perquè s´està estenent a zones residencials i consideren que genera mala imatge, a banda de la resta de problemàtiques de les ocupacions. Derivat d´aquesta situació i de la pobresa de les famílies, també han constatat un gran nombre de fraus de llum i aigua.

La problemàtica no és nova, però sí que s´està estenent a zones que fins ara estaven fora dels circuits d´atracció de les persones que ocupen els habitatges desocupats. Els edificis del Delta Muga eren el principal focus d´ocupació. N´hi havia arribat a haver una trentena, que s´han anat reduint fins a tres o quatre. Els ocupes s´han traslladat des de fa uns anys als blocs de pisos de Santo Domingo, just darrere del Delta Muga. Es tracta d´habitatges modestos, alguns de particulars i altres de bancs.

Ho explica el regidor del PP Julià Genovés, que fins fa poc més d´un mes va està al capdavant de Governació. Genovés constata, tal com va posar a debat en el darrer ple, que «en aquests nou mesos de feina he pres coneixement de la gran quantitat de fraus elèctrics i de la gran quantitat d´ocupació il·legal, amb més de seixanta habitatges ocupats». El darrer focus és el Santo Domingo, però Genovés posa en evidència que s´ha estès a cases del sector Montgrí, Montseny o Marina. Es tracta d´habitatges, «alguns de mig milió d´euros», on als veïns els sobta veure-hi inquilins amb un aparent poder adquisitiu baix. Aquest tipus d´ocupació és molt nova però Genovés adverteix que té unes conseqüències d´imatge i econòmiques per al sector immobiliari «que molta gent no n´és conscient».

El tipus de persona que ocupa els habitatges és divers, la majoria estrangers. En el cas dels edificis del Santo Domingo, el regidor posa de manifest que alguns porten dos i tres anys ocupats «no amb les mateixes persones, a vegades marxen, però passen les claus als següents que paguen per entrar-hi». Quant a les cases, creu que aprofiten habitatges que estan molts mesos buits i una mica deixats per accedir-hi. El que té clar és que es continua ocupant i s´ha de frenar. Genovés explica que aquesta mateixa setmana va presenciar com s´ocupaven uns pisos. Primer van acudir-hi amb una eina, van foradar el pany i el van canviar per tornar hores més tard i accedir-hi. Era un pis amb el cartell de Solvia (la immobiliària de Banc Sabadell), que van retirar posteriorment.

L´alcalde, Salvi Güell (ERC), va voler deixar clar durant el ple que ells diferencien dos tipus d´ocupació: «una per necessitat i una de delictiva». El mateix manifestava des del PC, José Gallego, apuntant que coneix persones amb qui ha treballat i que tenien un bon nivell de vida que ara estan a l´atur i s´han vist abocats a l´ocupació. Per al regidor d´Udem, Xavi Martínez, la de per necessitat «ho fan perquè no tenen més remei», però «l´ocupació s´ha de regular».

L´alcalde va explicar que amb les considerades per necessitat, des dels serveis socials s´intenten resoldre les mancances de les famílies que es veuen abocades a aquesta situació per tal que puguin tornar al món laboral i, mentrestant, tinguin cobertes les necessitats bàsiques. Pel que fa a les ocupacions delictives, Güell admetia que «s´hi està treballant a nivell policial per resoldre-les i veurem com ens en sortim».

En el que coincideixen tots els grups és en la necessitat de continuar treballant en la borsa d´habitatge a través de la qual ofereixen un lloguer a preus assequibles. Genovés creu que s´hi hauria d´incidir més perquè en els darrers anys s´ha reduït el nombre d´habitatges disponibles. A més, apuntava la possibilitat de poder disposar de més habitatge social.

Paral·lelament a intentar frenar l´ocupació, s´intenta eradicar el frau de llum i aigua, no només en habitatges ocupats.

Evitar talls de llum i aigua

Castelló vetlla, com molts altres ajuntaments, perquè els ciutadans no es quedin sense llum ni aigua. La suspensió pels tribunals del decret de la Pobresa Energètica genera dubtes sobre si es podran continuar prenent les mesures que s´aplicaven fins ara. A Castelló d´Empúries, la regidora Assumpció Brossa va deixar clar que «nosaltres continuarem ajudant la gent malgrat la interposició de recursos». Des de serveis socials s´ha treballat conjuntament amb Aqualia i Castelló 2000 perquè no es talli la llum a persones empadronades. Es gestiona a partir del llistat mensual que faciliten els serveis socials. També s´intervé amb les companyies de serveis per cobrir les necessitats.