Ja sé, benvolguts lectors que amb tot el que està passant a Figueres, el que els diré és no gaire més que una ximplesa, poca cosa més que una gota d'aigua en aquest plujós maig o que un gra de sorra en una platja. Però només a tall d'exemple vull relatar-los les característiques del que jo m'he trobat aquest matí només sortir de casa, perquè potser aquest minúscul indicatiu pugui ser un símptoma que ens permeti, no justificar, però si témer el que pugui ocórrer a altres nivells perquè les malalties públiques solen ser endèmiques.

El cas és que, passant per un carrer annex a la Rambla, veig que operaris de l'empresa municipal de serveis Fisersa estàn raspant la pintura d'un pas zebra. Com que em sembla recordar que feia pocs dies que havia estat pintat, amb la curiositat no només de ciutadà xafarder sinó també amb la voluntat fiscalitzadora de qui un dia va ser el primer conseller delegat d'aquesta empresa alhora que regidor de Circulació (cosa que ara anomenen mobilitat encara que les mesures que se solen adoptar tendeixin a provocar el col·lapse i el caos circulatori), em dirigeixo a l'operari que encapçala les tasques i li pregunto que per què l'esborren. Doncs perquè està mal pintat i l'hem de refer, em contesta, i m'assenyala com el pas de vianants en lloc de tenir una traça perpendicular a ambdues voreres, que és el normal, la té obliqua. Li repregunto què ha passat i em recontesta que, com que hi criteris per a tots els gustos, a algú amb capacitat de ?decidir no li ha agradat la solució.

Ho deixo estar i segueixo el meu camí; però quan unes hores més tard torno passar pel mateix lloc comprovo, no sense sorpresa, que el nou disseny de pas zebra consta d'un costat perpendicular a la vorera i l'altre oblic adoptant una forma d'embut. Una al·legoria? Ara ja no dic res i acabo per pensar que l'ombra "ludoviniana" és allargada i ha arribat a imprimir caràcter a la ciutat; i que, si aquestes ximpleses són plenes de surrealisme, imaginin-se la resta de la gestió municipal amb la remodelació per exemple, de les competències de comunicació municipal.

Tornarem a gaudir, amb la tessitura que sembla esdevenir-se, de casos com aquell que en el seu dia els vaig explicar del "Figueres-Gate" que vaig acabar valorant com "...políticament groller, matusser, de barriada, brut i inacceptable en un sistema democràtic sa" Només cal esperar. Perquè si les sospites són certes, la "Mortadela" i el "Filemón" segueixen actius.