L'Ajuntament de Roses està ultimant els tràmits per començar les obres per actuar al rec Fondo, que dels dels anys quaranta envia les aigües a l'interior de la Ciutadella, on es va enderrocar un tram de muralla. Es vol acabar amb l'actual degradació, alhora que s'incorporen al projecte mesures per salvar aquest entrebanc entre l'entorn i la fortificació. La idea és que es pugui recórrer el perímetre de la fortificació i connectar-la a la vila. A la part de la muralla trencada es farà una passera. El projecte té un cost de 339.270 euros.

El regidor de Medi Ambient, Carles Pàramo, ha explicat que aquest entorn presenta "un estat de degradació preocupant" per diferents elements. L'actuació dels anys quaranta per desviar el rec, creu Pàramo, es va fer "d'una manera poc curosa i actualment tenim una muralla que està trencada i una situació d'un rec al qual, quan fem mercat, es van acumulant porqueries".

Mala imatge

A més, al rec hi arriba un tub que dóna molt mala imatge, sobretot al visitant, perquè sembla de clavegueram, malgrat ser per recollir aigües de pluges. A tot això s'hi afegeix que en el tram final a la zona que porta a Mas Mates, el pont és molt estret. L'Ajuntament s'ha proposat "endreçar tot aquest conjunt de coses" del perímetre de la Ciutadella.

Està previst al rec fer-hi pendents més suaus perquè s'hi pugui transitar i així connectar l'entorn i la Ciutadella al llarg de la llera i a través del fossar. També es faran unes actuacions per fer més visible el mur de defensa oest del baluard de Sant Andreu i es recupera el camí de ronda de la Ciutadella per als glacis i les contraguàrdies, mitjançant una passera metàl·lica i de fusta. Aquesta darrera actuació se situa a la fortificació en un punt on no hi ha continuïtat.

La passera segueix la traça del mur de la Ciutadella, enderrocat a finals dels anys cinquanta.

Perquè això pugui ser així es recuperaran els contraforts enderrocats sobre els quals se situarà el pas que s'ha previst.

Segons el projecte, l'objectiu és poder connectar la vila amb el recinte exterior de la Ciutadella i,a més, crear un itinerari, un passeig perimetral de caire paisatgístic i cultural. Carles Pàramo apuntava que una vegada acabada l'actuació es podia plantejar la il·luminació de l'espai.