La Fundació ACE- Barcelona Alzheimer Treatment & Research Center, especialitzada en el diagnòstic, la investigació, el tractament i l'atenció de persones amb deteriorament cognitiu i demència, i el festival Castell de Peralada uniran esforços en una nit solidària per a recaptar fons per a la recerca de l’Alzheimer.

Concretament, la vetllada del 8 d’agost recaptarà fons per al projecte Norface, una nova línia d’investigació de la Fundació per a avançar i millorar els diagnòstics en les fases inicials de la malaltia d’Alzheimer i d’altres malalties neurodegeneratives a partir dels estudis de retina.

Amb aquest projecte, la institució vol consolidar l’ús de la tomografia de coherència òptica (OCT), una tècnica d’ús habitual en el camp oftalmològic, consistent en mesurar el gruix de la retina, que ara s’aplicarà a l’estudi del funcionament cerebral de pacients amb deteriorament cognitiu o demència.

Amb els fons que s’aconsegueixin en la primera Nit de l’Alzheimer, la Fundació ACE preveu aplicar la nova tècnica a 500 persones, durant tres anys, i desenvolupar l’ús d’aquesta tècnica per fer pronòstics inicials més precisos, de forma més ràpida, econòmica i no invasiva.

Segons va destacar Mercè Boada, directora mèdica de la Fundació ACE, les proves d’OTC farien possible demostrar la hipòtesi que a la retina hi ha biomarcadors que assenyalen símptomes de l’Alzheimer.

«Seria una forma de poder preveure» aquesta malaltia i aportar dades a les investigacions sobre l’Alzheimer», va destacar Boada. La Fundació ACE necessita uns 200.000 euros per començar a investigar aquesta tendència, «pocs» diners tenint en compte que l'entitat ja fa un any i mig que pren imatges de les retines dels pacients que atén, asseguren des de l’entitat, que atén actualment 10.000 famílies catalanes amb casos d’Alzheimer.

Voluntat de continuïtat

L’objectiu de les dues institucions, asseguren, és convertir aquesta vetllada en un punt de trobada anual entre el conjunt de la societat i el món de la recerca, el tractament i la prevenció de la malaltia d’Alzheimer per a conscienciar els ciuadans de la necessitat d’invertir en recerca per avançar en la lluita contra aquesta patologia.

Els participants a la Nit de l’Alzheimer del festival de Peralada podran assistir a la representació de l’òpera Turandot de Puccini en una nova producció amb direcció escènica de Mario Gas i amb l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu de Barcelona i el Cor Intermezzo. Posteriorment, també podran accedir al meet & greet, als jardins del Castell, on podran mantenir una trobada amb els artistes i l’equip de l’espectacle.

Les aportacions poder ser en diferents imports: 250 euros pel paquet sencer (sopar, entrada a l’òpera Turandot i accés al meet & greet), 200 euros per l’entrada al concert i l’accés al meet & greet i a partir de 100 euros per la fila 0 del concert.

En el transcurs de La Nit de l’Alzheimer, la Fundació ACE presentarà la campanya Regala memòria, una iniciativa de sensibilització sobre la malaltia i de captació de recursos econòmics per l’activitat de recerca. La campanya s’iniciarà coincidint amb el Dia Mundial de l’Alzheimer, el pròxim 21 de setembre, i es prolongarà durant tot un any. Durant la vetllada, es presentarà el vídeo de la campanya, el qual es difondrà a través de les xarxes socials.

La doctora Mercè Boada va recordar ahir durant la presentació de la Nit de l'Alzheimer que «és una malaltia que afecta una de cada deu persones majors de 65 anys i al 50% de la població de més de 85, magnituds que es preveu que el 2050 es tripliquin».