L'Ajuntament de Figueres ha restringit l'ús de l'aigua sanitària i ha tancat les dutxes dels vestidors de l'estadi de futbol del Vilatenim després de detectar legionel·la en uns dipòsits d'aigua. Cap persona ha resultat afectada. S'han llogat habitacions en un hotel proper per als esportistes participants de l'11 al 18 de juny a la setmana Barça Jugadors. El 16 de juny es farà una nova analítica i se sabran els resultats a finals de mes. El focus haurien estat dos dipòsits d'aigua en força mal estat.

El regidor de Medi Ambient, Francesc Cruanyes, ha explicat que Dipsalut (l'organisme de salut pública de la Diputació de Girona) en un dels controls periòdics semestrals va detectar el bacteri. Va ser el 19 de maig i es va detectar en quatre focus: les dutxes dels vestidors dels àrbitres 2 i 3, i el circuit de retorn dels vestidors nous i dels vells. Es va precintar i just l'endemà es va portar a terme el tractament químic amb clor, una cloració a altes temperatures. Això ?obliga a tenir tancades les instal·lacions vint-i-quatre hores.

A banda del tractament, es van buidar dos acumuladors d'aigua de tres mil litres de capacitat que, segons el regidor, "presentaven un estat notable de deteriorament i oxidació". Es va predeterminar que el focus inicial venia dels dipòsits. L'Ajuntament té previst substituir-los. Per prevenció, un informe tècnic municipal va recomanar el 6 de juny tancar les dutxes de l'estadi fins que una nova analítica confirmi que s'ha eliminat el bacteri. L'única activitat esportiva prevista en aquest moment és la setmana Barça Jugadors i les instal·lacions només les utilitzen els esportistes.

Per permetre que durant l'esdeveniment esportiu els participants es puguin dutxar, l'Ajuntament llogarà entre deu i quinze habitacions d'un hotel a pocs metres de l'estadi.

Un cas fa tres anys

La última vegada que s'ha detectat legionel·la en un equipament municipal a Figueres va ser el febrer del 2013 al dipòsit d'aigua del pavelló poliesportiu. Com en aquesta ocasió, es van decidir tancar les dutxes fins que noves anàlisis descartessin definitivament el bacteri, que tampoc va afectar persones. Els usuaris, com a alternativa, se'ls permetia utilitzar les dutxes de la piscina que hi ha al costat.

L'Ajuntament va informar llavors que per minimitzar riscos es renovaria el sistema d'acumulació i distribució d'aigua calenta sanitària de tots els equipaments municipals i del poliesportiu.

La legionel·la és un bacteri present en ambients aquàtics que és la responsable de la legionel·losi (infecció pulmonar o Malaltia del Legionari que es caracteritza per pneumònia amb febre alta).