L'Ajuntament de Castelló d'Empúries ha decidit assumir la restauració de la platja de la Rubina dins el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, on des de fa més d'una dècada s'hi espera una restauració integral i on les inversions per part de les administracions superiors són escasses. Per segon any s'estan retirant plantes invasores per permetre que es vagi recuperant l'autòctona. Aquesta actuació s'espera que en cinc anys s'hagi pogut abordar en la totalitat de l'espai. Paral·lelament van fent altres actuacions com la protecció d'hàbitats d'aus o la regulació de l'ús de l'entorn.

La Rubina és un paratge en un dels extrems del Parc Natural dels Aiguamolls de l´Empordà. Se situa entre el rec Salins, el rec Marsal i la carretera de Roses. És un espai protegit però a peu del canal del rec Grau de Santa Margarida, amb gratacels a peu del litoral. Això la converteix en un espai de valor mediambiental que es veu alterat per la pressió humana.

La regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Castelló, Esther Piris, constata que "tot i ser parc natural està molt humanitzat i falta consciència perquè és un parc natural i està protegit". No només pateix l'ús dels qui la freqüenten sinó també els pocs fons de què disposa el parc, que els porten a prioritzar altres punts. Per això l'Ajuntament ha decidit assumir des de fa anys actuacions diverses. Una d'elles és la retirada de la vegetació invasora o no pròpia de la zona. L'any passat es va fer en un sector just davant de mar i ara s'actuarà en 120.000 metres quadrats a peu de la desembocadura del canal amb una inversió de sis mil euros.

Sis persones de la brigada de jardineria de la Fundació Privada Altem (d'ajuda als disminuïts psíquics) estan treballant a la part més al nord. El terreny està a peu del canal de Santa Margarida que limita amb Roses. S'hi retirarà l'ungla de gat (Carpobrotus edulis), la pampa argentina (Cortaderia Selloana) i pi blanc. El tècnic de medi ambient, Ramon Fortià explica que les dues primeres són espècies invasores que han vingut de fora i la tercera és autòctona però no de la zona. En el cas de l'ungla de gat s'ha de retirar manualment arrencant les arrels. Amb la pampa es talla i d'aquí uns deu dies quan rebroti s'aplicarà un producte fitosanitari. Pel que fa al pi únicament s'ha de talar perquè no rebrota.

Aquí s'hi afavorirà la fauna pròpia com els tamarius. La petita illa on es va actuar l'any passat ja permet veure com s'espera que quedi l'entorn, explica el tècnic.

A l'espai s'hi regula l'ús tant de vehicles amb aparcaments com marcant els itineraris per on es pot passar a peu per evitar que s'alteri la flora i també els espais de cria d'algunes aus.