Vilafant continua tenint els talussos del TAV i d'algunes carreteres amb els efectes de les esllavissades i esvorancs causats pels aiguats del 30 de novembre del 2014. L'Ajuntament ha enviat fins i tot un dossier gràfic per mostrar als responsables de les infraestrucutres l'estat en què es troben sense que s'hi hagi actuat. A més, reclamen una actuació a les canalitzacions a l'estació del TAV, on cada vegada que plou s'inunda i s'ha de tallar l'accés per Figueres. Creuen que la canalització actual va influir en l'esfondrament de la Rambla, perquè hi aporta molt més cabal que abans.

Els TAV passen enlairats creuant Vilafant en molts punts, com la zona de la Bòvila. Aquest és un dels indrets on són visibles els danys que van causar les aigües emportant-se les terres del talús muntanya avall. "Està tot igual que fa dos anys, nosaltres hem fet les reparacions més urgents i encara tenim per arranjar el camí de la Bòvila, on es va esllavissar tot un tros de camí per sobre el Manol, però pel que fa a les esllavissades al tren i l'autopista, està tot igual", explica l'alcaldessa, Consol Cantenys, que remarca que es va fer un requeriment amb imatges i que uns tècnics s'ho van venir a mirar.

El mes de gener passat van tornar a insistir, enviant un dossier tant a l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (ADIF) com als responsables d'autopistes i a l'ACA. A aquesta darrera administració se li va fer arribar, diu Cantenys, perquè porten la gestió de les rieres i esperen que els ajudi a pressionar. Cantenys posa de manifest que els esvorancs potser no suposen un perill greu, però alerta que si no es reparen la situació s'anirà agreujant quan hi hagi noves pluges.

Inundacions a l'estació

Una altra qüestió que demanen que es resolgui és la canalització d'aigua de la riera de Can Galceran, que connecta amb Figueres. "No dóna cabal suficient per recollir totes les aigües de les plataformes del TAV i per això també va ser conseqüència que rebentés la Rambla", diu Cantenys, que afegeix que, malgrat que des l'administració diuen que no, és evident que "totes les aigües van a parar allà". Per això, cada cop que plou s'inunda i s'ha de tallar l'accés a l'estació des de Figueres.

Les pluges de fa dos anys van suposar greus afectacions a diverses poblacions i es va esfondrar la Rambla de Figueres.