El ple de Roses va aprovar ahir per unanimitat la moció presentada per ERC per revocar el títol de fill adoptiu del municipi al dictador Miguel Primo de Rivera. Els republicans van descobrir buscant entre els arxius municipals que el nomenament s'havia produït el gener de 1926. De moment, no consta si va passar el mateix amb el dictador Francisco Franco, perquè gran part de les actes municipals dels anys 60 no es conserven.

Esquerra va decidir consultar la documentació arran de les informacions publicades sobre diversos ajuntaments o administracions com la Diputació de Girona -que ja va aprovar retirar-ho la setmana passada-, que havien descobert que havien nomenat a Franco alcalde honorífic, entre d'altres distincions a altres càrrecs franquistes. Aquesta informació no van trobar-la, però sí que entre les actes van trobar la del nomenament de Primo de Rivera sense que constés, en canvi, cap revocació posterior de l'acord. Per això, van anunciar fa dies que portarien al ple d'ahir que es retirés i el Govern, que va admetre desconèixer la situació, ja va avançar que hi estaria d'acord.

Des d'ERC, van insistir que Primo de Rivera «va ser responsable de la repressió soferta pel nostre poble entre 1923 i 1930, amb l'eliminació de llibertats, la democràcia i els drets humans i amb la supressió de les institucions legítimes d'aquell moment (la Mancomunitat de Catalunya) i la persecució de tot allò relacionat amb Catalunya i la seva identitat».

La moció va comptar amb el suport de tots els grups (CdC, GdP, ERC, PSC, UMdC, PP i C's). El PSC va assegurar que «els dictadors» no són sant de la devoció del seu partit i el regidor de C's, José Manuel Álvarez, va afirmar que aquest tipus de reconeixements «no es poden tolerar».

El ple també va aprovar una moció per demanar les dimissions del ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, i del director de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, pel cas de les converses filtrades. La moció va tenir els vots en contra de PP i C's i va provocar retrets entre populars i republicans.